Het DutchMQG staat voor het Dutch Modern Quilt Guild. Een plek voor quilters die een liefde voor modern quilten delen. Maar wat is dat nou precies modern quilten?

Modern Quilting

We onderscheiden in het quilten drie hoofdstromingen:

  • Traditioneel quilten
  • Artquilten
  • Modern quilten

Net als traditionele quilts worden moderne quilts gemaakt om te gebruiken, ze worden veelvuldig gewassen. Sommigen vinden de quilt zelfs nog niet af als hij nog niet is gewassen. Pas na het wassen trekken de quiltlijnen mooi in de stof. Nu wil dit niet zeggen dat je nooit een moderne quilt aan de muur ziet hangen. Wanneer je een quilt aan de muur hangt is dit niet gelijk een artquilt.

“Whatever” by Katie Larson won de eerste prijs in de categorie Small Quilts tijdens QuiltCon 2017. Een mooie quilt om aan de muur te hangen, maar door de kleuren en technieken die zijn gebruikt toch echt een moderne quilt.

Een artquilt kun je zien als kunst met textiel als basis. In artquilts worden vaak meerdere soorten materialen gebruikt; denk aan katoen, linnen, tule, kraaltjes, papier etc. Ook kun je in artquilts veel verschillende technieken tegenkomen: stempelen, verven, ontkleuren, borduren, rafelige randjes en ga zo maar door. Een artquilt is beter vergelijkbaar met fine art, waar een Moderne quilt graphic art is.

“Organic Mid-Century Mod” is een groeps quilt door de Mid-Atlantic Mod quilting retreat. Deze quilt won de derde prijs in de categorie Group Quilts tijdens QuiltCon 2017 en is een mooi voorbeeld van grafische kunst in een quilt.

Bij moderne quilts worden, in tegenstelling tot traditionele quilts, de regels losser toegepast. De quiltpolitie is absoluut niet welkom. Er heerst meer vrijheid in constructie en in het gebruik van patronen. Het patroon is vaak meer een richtlijn of een concept dan een instructie. Hoewel dit misschien klinkt als een opsomming van ‘regels’ is dat nu juist niet de bedoeling. Het ‘no rules’ concept is één van de weinige regels, als je het zo wilt stellen. Het zijn geen dogma’s er is ruimte voor verschillende meningen.

“Scattered” by Jess Frost won de derde prijs in de categorie Improvisation op QuiltCon 2017.

Moderne quilts verschillen op een aantal punten van andere quilts, onderstaande is een opsomming (welke niet volledig zal zijn, al is het alleen maar omdat er steeds nieuwe variaties ontstaan) van mogelijke kenmerken van Modern quilten. Deze kenmerken zijn voortgekomen als een soort analytische conclusie uit een fotomap op Flickr waar de moderne pioniers samen hun foto’s plaatsen

Saladebar

De saladebar van ontwerpelementen. Je zult niet in alle Moderne quilts al onderstaande aspecten terugvinden, dat is letterlijk onmogelijk, maar ook onwenselijk. Het zou niet mooi worden of geen gebalanceerd geheel worden als je alle of teveel elementen tegelijk gebruikt. Sommige elementen hebben veel met elkaar te maken of overlappen deels.

De Moderne design elementen (de saladebar):

Samen ontdekken we steeds meer over modern quilten. Via de tentoonstellingen, via blogjes over boeken, via de thema’s en de reacties op het forum enz.

Ga mee op onderzoek!