DutchMQG B.O.M. blok 10

September ging weer vlug voorbij… veel zomerse dagen, maar de herfst komt eraan…dat voel je! Het was, als ik het zo inschat, een drukke maand voor velen. Of werden er wat mensen afgeschrikt door de curves in het blok van Mique? We zagen nèt wat minder B.O.M. blokken voorbij komen dan we gewend zijn.

Ingrid, Cindy, Erica, Muriel, Janneke en Ingrid

Naai nog snel je blokje af en maak kans op de leuke prijs die we ook deze maand weer hebben voor een van de B.O.M.-blok-makers. Met veel dank aan onze sponsors: SewingLion, Stitch&Zo, Quiltshop Leur, Het Naaldbos, Quiltstudio Cis, Quiltwinkel Margreet Otto, Quiltshop Vlijtig Liesje en Sugaridoo! Ingrid won de prijs in augustus. Ze was er heel blij mee…

Als je geen instagram-account hebt, mail dan een foto van jouw blok naar info@dutchmqg.nl. Dan kun je toch meedoen!

En dan is het weer tijd voor een nieuw blok. In een nieuw kwartaal zelfs, dus met weer nieuwe technieken. Zo aan het eind van het jaar vertragen we graag een beetje. Lekker op de bank met een kopje koffie of thee en een handwerkje: SLOW STITCHING. Maar wij zouden DutchMQG niet zijn als je de blokken ook niet gewoon ook op de naaimachine zou kunnen maken.

Het eerste blok is van Françoise. Zij schreef er zelf het volgende over:

Appliqueren is een van mijn favoriete technieken. Het voelt als schilderen met stofjes, vormen uitknippen en op de ondergrond rangschikken, net zolang tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. De fijne kneepjes van het appliqueren met de hand leerde ik jaren geleden van Ted Storm, maar ook het werken met Vliesofix en de naaimachine heeft zijn charmes. Voor mij zijn de ontwerpen van Piece O´Cake Designs al jaren een bron van inspiratie: kleurig en eigentijds, maar nog wel traditioneel. Voor een moderne uitstraling ben ik op zoek gegaan naar andere inspiratiebronnen en zag ik de designs in mijn kleding: geïnspireerd op de jaren 70 en kwam Orla Kierly op mijn pad. Haar ontwerpen voor vloerkleden, behang en tassen doen mijn hart sneller kloppen. Ingenieus hoe de bloemen en bladeren in elkaar grijpen.  Niet alleen voor appliqueren, maar zeker ook voor quilten inspirerend.

Het blok kun je eenvoudig houden (zoals ik deed) of complexer maken door meer details in de bloem aan te brengen. Ga je voor effen bloemen of voor stof met een mooi patroon? Daar leent zeker het grote blok zich goed voor. Na het maken van mijn eerste blok viel mijn oog op een paar meter stof die ik eigenlijk voor een ander project bestemd had. Daarboven op het setje stoffen dat ik in februari won…Zal ik?

Je vindt verschillende variaties van dit blok in het patroon. Leuk om verschillende versies te maken verspreid door je quilt. Het patroon èn de kleur- en knipplaat om je layout bij elkaar te puzzelen vind je weer op de ledenpagina.

En mocht je op zoek zijn naar wat applicatie-tips kijk dan eens naar dit blogbericht met ook nog een verwijzing naar een pinterestbord met allerlei tips.

Veel plezier!

Quilters op YouTube – The Last Homely House

YouTube zit vol met leuke video’s over quilten. Quilters van over de hele wereld delen vlogs, tutorials, reviews en videos met tips&tricks. Er is zo veel te leren en te zien! Komende tijd neem ik je in deze rubriek mee in de wondere wereld van Quilters op YouTube.

Kom tot rust in The Last Homely House

Deze week wil ik je voorstellen aan Kate. Kate heeft het YouTube kanaal The Last Homely House. 

Op haar kanaal deelt ze video’s over de mooie omgeving van Northumberland, over het spinnen van wol, over breien, de tuin, naaiprojecten, de katten en haar gans. De laatste twee jaar gaan de meeste video’s die ze deelt over quilten. Er komen veel hand quilt projecten voorbij, EPP, het doorquilten met de hand. Maar ook scrappy quilts, en quilts gemaakt met de machine.

De rustige langzame sfeer van de video’s maakt ze perfect om te kijken tijdens het quilten. Met een kopje thee en een handwerkproject voelt het al gauw alsof je bij Kate op de ‘lime green sofa‘ zit in haar cottage in het noorden van Engeland. 

Thee, katten en quilts

Als je één video van Kate hebt bekeken weet je vast precies wat ik bedoel. De video’s van The Last Homely House zijn heerlijk zen. Alles gaat op een rustig tempo. Kate verteld veel over het hoe en waarom van haar projecten. Hoe ze het aan gaat pakken, met wat voor materialen ze werkt en welke technieken ze gebruikt. Voeg daar nog thee en haar katten aan toe, en je hebt de perfecte setting om even lekker tot rust te komen.

Project video’s & Anna

Mijn favoriete video’s van Kate zijn de videos waar ze werkt aan haar EPP projecten. En de video’s waar ze samen met haar schoondochter Anna aan quilts werkt.

Ik heb zelf nog nooit een EPP quilt gemaakt en toch vind ik het heerlijk om naar Kate haar EPP video’s te kijken. Ze neemt alle tijd om te vertellen wat voor patroon het is, voor wie ze de quilt maakt, met wat voor stofjes. En ze laat ook rustig zien hoe de stukjes zijn voorbereid, ze ze aan elkaar naait, kartonnetjes verwijderd en de quilts doorquilt.

De schoondochter van Kate, Anna, heeft afgelopen jaar haar eerste quilt gemaakt. In een serie van een paar video’s kun je het hele proces hoe Anna de basis van het quilten leert volgen. Natuurlijk begint dat met een gezellig gesprek bij een kopje thee.

The Last Homely Garden

Kun je geen genoeg krijgen van Kate haar video’s? Geen probleem! Ze is onlangs begonnen met een tweede YouTube kanaal: ‘The Last Homely Garden’ waar ze in dezelfde stijl video’s maakt over haar tuin.

Heel veel kijkplezier en tot de volgende blog over Quilters op YouTube!

Groetjes,
Irene

Een Dutch MQG lid stelt zich voor: Selma

Van huis en school uit is knutselen en handwerken altijd gestimuleerd en heb ik de nodige basis vaardigheden meegekregen. Met een bovengemiddelde lengte bleek het ook erg handig dat ik zelf kleding kan naaien.

Jaren geleden (2014?) had een kennis, Emmely van Infectious Stitches en een GiveAway die ik won en kwam ik voor het eerst in aanraking met quiltstoffen. Zoals dat bij mij wel vaker gaat besloot ik niet met een eenvoudig project te starten, maar gelijk een kleurplaat van Escher als patroon te gebruiken. Het was dan ook een heel karwei en waarschijnlijk heb ik menig ‘quilt-regel’ gebroken. Uiteindelijk duurde het nog tot 2019 tot er daadwerkelijk een quilt was met als deadline de geboorte van onze oudste dochter.

Tijdens mijn zwangerschap zat ik zonder werk en zocht tijdelijk iets om mezelf bezig te houden, via via vroeg Irene van Sugaridoo of ik kon helpen met het maken van quilt pakketten voor haar quilt along. Als ‘betaling’ kreeg ik een pakket en heb mijn eerste serieus grote quilt gemaakt.

Uiteraard moest er voor de tweede dochter ook een quilt komen, voor haar werd het een wat simpeler patroon. Hydrofiel stof bleek ook een uitdaging om door te quilten, want waarom makkelijk als het ook moeilijk kan.

Omdat eindeloos quilts voor jezelf maken ergens ophoudt, zocht ik een mooi doel en heb ik me aangemeld bij Droomdekentjes, quilts voor baby’s en kinderen in het ziekenhuis. Het eerste mini dekentje is opgestuurd en in de kast liggen de materialen voor de volgende dekentjes. Nu nog ergens tijd zien te vinden.

Via Emmely hoorde in het van het bestaan van DutchMQG en zij raadde me aan hier lid van te worden. Het vuurtje is hierdoor nog meer aangewakkerd. Ik zie allemaal leuke dingen langskomen die ik uit wil proberen. En ik kwam er achter dat mijn onvermogen tot het kiezen van een ‘mooi’ kleurpallet gewoon een naam heeft: Maximalisme. Dus ik kan weer helemaal los gaan en hoef me niet te beperken tot pakketten.

Afgelopen week is mijn naaimachine kapot gegaan. Het oude beestje kan nog naaien, maar heeft wat problemen met het instellen van de steekafstand, dus hij mag met pensioen. Vandaag heb ik machines uitgeprobeerd en heb ik de keuze voor een quilt model gemaakt. Dan kan ik eindelijk mijn One Two Tree quilt van Sugaridoo afmaken. Quilten met rulers bleek toch een stap te ver voor mijn oude Necchi. 

Je kan me op Instragram vinden als selma_strijbos om te zien wat ik nog meer maak.

Boek van de maand: Quilts by the Sea

Dit boek werd in 2023 ter ere van de 85e verjaardag van Kaffe Fassett uitgegeven en hiermee worden 25 jaar patchwork- en quiltboeken gevierd. Uit elke eerdere uitgave heeft Kaffe Fassett zijn favoriete patroon gekozen en deze met stoffen uit de actuele collectie opnieuw uitgevonden en tot leven gewekt.

De auteur

Kaffe Fassett werd in 1937 in Californië geboren en groeide daar in een omgeving van kunstenaars op. Hij startte zijn loopbaan als schilder. Sinds ca. 50 jaren woont hij in het Verenigd Koninkrijk en heeft zich in zijn lange carrière als kunstenaar beziggehouden met breiwerk, borduurwerk en quilten. In 1996 ontwierp hij zijn eerste stoffenserie. Zijn collecties bestaan voornamelijk uit zeer kleurrijke patronen met grote bloemen. Zijn partner Brandon Marbly ontwerpt hier vaak passende aanvullende stoffen bij in strepen en cirkels. De stoffencollecties van Kaffe Fassett worden uitgegeven door Free Spirits Fabrics.

Opbouw van het boek

De quilts in dit boek werden gefotografeerd in de badplaats Hastings in het Verenigd Koninkrijk, waar Brandon en Kaffe vele jaren geleden een huisje kochten. De kleurrijke badhuisjes, de boten en de steigers dienen in dit boek als prachtig decor voor zijn quilts.

In de inleiding van dit boek vertelt Kaffe over zijn liefde voor Hastings, het strand en de kustlijn, de kleurrijke geverfde huisjes en de vissersbootjes. De foto’s bij deze inleiding spiegelen het gemoedelijke dorpje en de natuur van deze kuststreek weer, zodat het je gelijk laat dromen van een heerlijke rustige vakantie hier.

De 25 quilts worden een voor een voorgesteld met een kleine uitleg, waarin het oorspronkelijke boek genoemd, de decorkeuze en de nieuwe kleurencombinatie besproken worden. En dat is gelijk ook het mooie aan dit boek. De combinatie van de fotosettings met de kleuren van de quilts zijn zeer esthetisch en een lust voor het oog.

De patchworktechnieken die gebruikt worden variëren van een eenvoudig vierkant blokpatroon tot hexagons en ruiten. Daartussen liggen flying geese blokken en geappliqueerde vaasmotieven. De blokken zijn eerder traditioneel. Er is qua niveau dus voor iedereen iets bij, van beginner tot gevorderde quilter. De kleurkeuze is bij een enkele quilt pastel, maar de meeste kleuren zijn krachtig zoals we het van Kaffe Fassett gewend zijn. Alhoewel de meeste patronen quilts zijn, zijn er ook een paar kussenpatronen bij.

Achter in het boek zijn verschillende templates te vinden en een klein hoofdstuk met patchwork en quilting knowhow. Ondersteund door tekeningen zijn hier verschillende technieken, veelal met de hand genaaid, uitgelegd. Het boek eindigt met een uitleg van de gebruikte terminologie in het boek en een dankbetuiging aan alle mensen die aan het boek meegewerkt hebben.

Mijn ervaringen met het boek

Dit boek heb ik op het Festival of Quilts in Birmingham gekocht, toen Kaffe Fassett in de stand van Lady Sew and Sew aanwezig was en zijn nieuwe boeken signeerde. Het was interessant hem hier te zien, maar het had ook iets ontnuchterend om hem iets later in een hoekje van de stand te zien zitten wegdommelen. Hij is dan toch al 85 jaar oud en zulke shows en de vele mensen zijn gewoon erg vermoeiend.
Dit boek heb ik niet gekocht om er een quilt uit na te maken. Daarvoor zijn ze me dan toch een beetje te bont en hou ik gewoon te veel van quilts met veel negative space. Daarom hier ook geen foto van een blok uit het boek dat ik zelf genaaid heb, zoals jullie het van mij uit de andere boekbesprekingen gewend zijn. Ik kies liever een van zijn prachtige stofcreaties en zoek er passende effen stoffen bij om het geheel een beetje rustiger te maken.

Nee, dit boek heb ik puur gekocht vanwege de prachtige foto’s, de eruit spattende kleuren, de hele sfeer van dit boek. Het is gewoon een en al kleurinspiratie. Dat is wel iets, waar ik iets mee kan en mee moet, alleen op mijn heel eigen manier. Graag hoor ik van jullie als moderne quilters, hoe dit boek op jullie werkt en hoe jullie met zo’n explosie aan kleuren om zouden gaan!

Kaffe Fassett, Quilts by the Sea, Celebrating 25 years of our Patchwork and Quilting Series, The Taunton Press, ISBN 978-1-64155-194-6, 160 blz. engelstalig

Round Robin TOPpers

Zijn jullie ook zo benieuwd naar de resultaten van de tweede DutchMQG Round Robin? Heb je ze op instagram al voorbij zien komen? Volgde je de sneak peeks? Had je al spijt dat je niet had meegedaan?

Nog even het proces op een rijtje: Er waren dit jaar 4 groepen van elk 5 quilters. Zij maakten allen een beginblok van 12″ en stuurden dat door naar de volgende in de groep, vaak vergezeld van een klein opschrijfboekje met toelichting, wat inspiratie of wensen. De volgende maakte er een volledige rand omheen van 6″ en stuurde weer door, ook het boekje verder aangevuld… een volledige rand van 4″ volgde en daarna nog twee keer een halve rand van 4″… Onderweg werden enkel sneak peeks gedeeld in onderlinge app-groepjes, dus als starter wist je echt niet wat voor quilt je uiteindelijk terug zou krijgen.

Het proces was heel spannend, dat doorwerken aan iets wat een ander maakte. Ieder zocht haar eigen vorm en dacht na over wat passend en aanvullend zou zijn: door op hetzelfde, versterken of juist wat contrast toevoegen? Vlak voor de zomer werd de laatste rand afgemaakt en gingen de quilts weer naar de maker van het beginblok… zouden ze het mooi vinden?! Is het wat ze wilden of verwachtten?  In de appgroepen gingen de enthousiaste reacties over en weer. 

We vroegen aan alle deelnemers iets te schrijven of een evaluatieformulier in te vullen en om foto’s op te sturen. Dat lukte niet bij iedereen, maar met het speuren op instagram erbij hebben we toch een vrij volledige fotoreeks kunnen samenstellen. We delen ze hieronder, met wat quotes. Om jullie te inspireren!

Groep 1

v.l.n.r. Anna, Anne-Marie, Annette, Ingrid en Monika

“Ik vond het een hele leuke en spannende uitdaging. Ik heb er veel van geleerd. Ik ben heel blij met mijn resultaat. Voor mijn gevoel past het goed bij mij. Ik vond het opvallend hoe verschillende de tops zijn, die ik tot nu toe uit mijn groep heb gezien.

Hoe verder de top vorderde hoe spannender ik het vond om iets toe te voegen. Vaak gaat het dan toch al een bepaalde kant op en is het een puzzel om daar iets wat erbij past en ook iets van jezelf bij te maken.”

Groep 2

v.l.n.r. Francis, Françoise, Marjolein ( de tops van Ineke en Elise ontbreken nog)

“Het is moeilijk en zeker een uitdaging om een rand te maken voor een ander. Iedereen heeft zijn best gedaan en sommigen zelfs nog meer dan dat.

De eindresultaten waren niet allemaal écht modern vond ik, uitzonderingen daar gelaten.

Duidelijke instructies vanuit het DutchMQG zodat iedereen eenzelfde maat quilt overhoudt. Heel goed gedaan! Zelfs zo goed dat ik wil vragen (met mijn pet op als bestuurstaak het Quiltersgilde) of deze maten en instructies mogen worden overgenomen bij de volgende Moderne RR van het Quiltersgilde??”

Groep 3

v.l.n.r. Andrea, Erica, Jose, Marian, Mariëtte

“Oef, ik vond het wel een uitdaging zeg, om steeds een goede manier te vinden om door te gaan op wat er voor me lag. Je wilt zo graag dat het aansluit op de vorige èn ruimte geeft voor de volgende èn dat de ontvanger er blij mee is. Hoe zoek je die balans dan en maak je er een geheel van… en dat ook nog eens binnen de tijd! Heel veel geleerd…ook over mezelf, haha”

Groep 4

v.l.n.r. Anne, Cindy, Muriel, Nicoletta, Wulan

“In ons groepje hebben we met onze randen veel ingespeeld en voortgeborduurd (voortgequilt) op onze voorgangers. Er zijn heel mooie quilttops uit voortgekomen. De grenzen tussen de randen zijn vervaagd en zijn samen een geheel geworden. 

De quilttop die ik heb ontvangen, was eigenlijk kwijt; verdwenen in de post. Mijn lieve medebeeleden hebben alles opnieuw gemaakt!”

“We hebben een schriftje meegestuurd en afgesproken dat je bij het startblok aan kom geven welke voorkeuren of thema je mee geeft. Dat gaf vaak wel voldoende kader om een leuk ontwerp te bedenken. 

Echt super leuk vond ik dat we met de groep konden afspreken en de quilts live uitpakken. Iedereen gaf dan een toelichting op haar rand en dat gaf een heel mooi plaatje.”

 

Volgend jaar weer? 

De reacties in de evaluatie waren behoorlijk positief, al valt er natuurlijk ook weer wat te leren. Misschien ècht alleen quiltstoffen volgend keer? Toch voorgeschreven een thema? Maatje groter? 

Als je meedeed en je vulde het formulier nog niet in, doe dat dan nog even. We horen graag hoe jij het hebt ervaren. En als je quilt helemaal af is, stuur dan een foto door. We nemen ze graag op in de galerij, waar je ook al wat Round Robins van vorig jaar kunt vinden. 

En als je niet meedeed en je hebt spijt… laat het dan weten hieronder, dan doen we het volgend jaar gewoon weer…

 

 

Festival of Quilts in Birmingham

Het twintigste Festival of Quilts vond plaats van 3 t/m 6 augustus 2023 in de hallen van het National Exhibition Centre (NEC) in Birmingham, Groot-Britannië. Dit is het grootste quiltevent van Europa met workshops, tentoonstellingen, quiltstoffen en -benodigdheden.

Door toeval las ik dat Angela Walters op het Festival of Quilts (FOQ) in Birmingham zou spreken. Omdat ik sinds jaren lid van Craftsy (een internetplatform met creatieve cursussen) ben, heb ik veel van haar webinars op dit platform gevolgd om Free Motion Quilting te leren. Ik ben een absolute fan van haar manier van quilten en lesgeven. Naar een groot internationaal quiltevent te gaan, was al langer een droom van mij maar leek tot nu toe onbereikbaar. Nadat ik informatie over de entreekosten opgezocht had, was ik verbaasd hoe betaalbaar het was. Mijn man is docent Engels en daardoor erg geïnteresseerd in het land zelf. Voorzichtig stelde ik dus voor om dit jaar met vakantie naar Engeland te gaan, zodat ik het Festival of Quilts in Birmingham zou kunnen bezoeken. Verder zouden we nog andere plaatsen kunnen bezoeken. Dat leek hem wel wat, hij was nog nooit in Birmingham geweest en wilde ook wel eens naar Liverpool, dat op ca. 2,5  uur van Birmingham ligt met de auto. Dus heb ik snel kaartjes gekocht en een plaats voor de avond met Angela Walters gereserveerd.

Toegang tot het Festival of Quilts

Op 2 augustus zijn we richting Birmingham gereisd, we hadden een eenvoudige kleine Airbnb in de buurt van het vliegveld en de NEC-beurshallen geboekt. De toegangskaartjes kan je voor 1, 2 of 4 dagen kopen. Bij aankoop van een ticket voor 2 dagen kan je de dagen uitkiezen op die je graag het festival wil bezoeken. Ik had een kaartje voor donderdag en zaterdag gekocht, zodat we ertussen samen nog iets konden ondernemen. Niet dat mijn man zich op de dagen die ik op het FOQ was zou vervelen, in tegendeel, maar tenslotte waren we samen op vakantie.

Bij mijn aankomst bij de hoofdingang van het NEC moest ik ca. 20 minuten lopen om bij het Festival of Quilts te komen. Het beursterrein is ontzettend groot en omvat in totaal 20 hallen en heeft een oppervlakte van maar liefst 2,5 vierkante kilometer. Het FOQ omvat daarvan 3 grote hallen. Gelukkig was goed beschreven hoe ik bij de juiste hallen kon komen.

Tentoonstelling

In tegenstelling tot andere grote quiltevents kan iedereen een quilt voor de FOQ-tentoonstelling inzenden en wordt deze ook opgehangen. Je kunt kiezen of je aan een beoordeling mee wilt doen, of dat jouw quilt ‘just for the joy of sharing’ opgehangen wordt, zodat er geen kritiek van een beoordelende jury komt. De verdere categorieën waren: art quilts, contemporary quilts, group quilts, miniature quilts, modern quilts, novice quilts, pictorial quilts, quilt creations (voorwaarde o.a. 3D object), traditional quilts, sustainable quilts, two person quilts, the Quilter’s Guild Challenge, Schools and Groups of Young Quilters en Young Quilter/Embroiderer. Ook waren er verschillende prijscategorieën, bijv. voor het mooiste met hand gequilte werk of juist het mooiste met machine gequilte werk. Naast de jury konden ook de bezoekers een stem uitbrengen. Er was enorm veel te zien en onmogelijk om dit alles in 2 dagen te bekijken, maar ik wil jullie een kleine impressie van werken laten zien die mij bijzonder opvielen. Het was erg moeilijk een selectie te maken! Er is veel te zien op Instagram met de hashtag #festivalofquilts2023.

Wat is er allemaal te doen?

Er waren veel stof fabrikanten, producenten van naaimachines en longarms, naast de quiltwinkeliers vertegenwoordigd met een eigen stand. Op verschillende stands werden demonstraties gegeven. Bij Moda Fabrics volgde ik bijvoorbeeld een demonstratie van een moderne quilt uit Jelly Rolls. Hier kon je zonder te reserveren gewoon aanschuiven. De prijzen van de aangeboden quiltstoffen lag duidelijk onder de prijs die wij in Nederland betalen, waardoor deze reis alleen al loonde. Ik kwam wel met een erg zware koffer thuis! Daarnaast waren er veel demonstraties en workshops, die je van tevoren of met veel geluk last minute op het FOQ kon boeken. Ik was een beetje laat en de workshops die mij interesseerden (Jo Avery, Joe Allen Cunningham, Sarah Payne, Carolina Oneto, etc.)  waren vanaf de inschrijvingsopening al meteen vol. Ik heb toen een borduurcursus geboekt, die helaas tegenviel. Daarentegen was de longarmintroductie van Handi Quilter echt de moeite waard. Hier kon ik zelf op een Amara 20 longarmmachine 3 uur lang onder begeleiding vanalles uitproberen. Als lid van een Quilter’s Guild kreeg ik zelfs nog korting.

Er waren ook ‘Galleries’ van bekende quiltkunstenaars, zoals Joe Cunningham, Ekta Kaul, Laura Kemshal, L’Merchie Frazier en van de Studio Art Quilt Associates (SAQA). Hier waren meestal de kunstenaars ook aanwezig en kon je van alles over hun werk vragen. Een zeer laagdrempelige manier om met bekende quilters in gesprek te komen. Daarnaast was er een speciaal gedeelte in hal 9 waar het ‘Creative Textiles Studio’ was ingericht. Hier waren demonstraties van het verven en printen van stof.

Avondshow van Angela Walters

Op de avond van Angela Walters kregen alle bezoekers van haar show een heerlijk glas wijn, stijlvol passend bij haar ‘The Midnight Quilter’ programmaserie. Ze vertelde over haar ontwikkeling als quiltster en hoe ze door toeval in contact kwam met Tula Pink. Ze had een oude tweedehands Grace longarm en besloot nadat ze zich zeker genoeg voelde om ook voor anderen te gaan quilten. Om in contact te komen met ‘potentiële klanten’ ging ze naar een beurs met een voorbeeldquilt en visitekaartjes en had de kleinste stand gehuurd. Er kwam bijna niemand, want de meeste quilters hadden een grote stand met veel verschillende quilts en een lange referentielijst. Ze was bovendien nog erg verlegen. Een paar dagen later werd ze plotseling opgebeld of ze een quilt zou willen doorquilten. Dit was de moeder van Tula Pink, die – zoals later bleek – haar visitekaartje met die van een andere standhouder verwisseld had. Angela zegde toe en Tula was enthousiast over het resultaat. Sindsdien heeft ze een vast quiltpartnerschap met Tula Pink. Ook vertelde ze over de fouten die ze gemaakt heeft en probeerde iedereen moed te geven om fouten te maken, zodat je kunt leren. Na afloop van haar show kregen we nog de mogelijkheid even persoonlijk met haar te praten. Hierbij viel me op hoe ‘normaal’ en zonder sterallures ze is, ontzettend vriendelijk en hartelijk.

Vakantie impressies

We hebben het FOQ gecombineerd met een bezoek aan de stad Birmingham zelf. Erg veel oude ruïne-achtige industriële gebouwen, maar er wordt ook veel gerestaureerd en nieuw opgebouwd. Verder een bezoek aan Stratford-upon-Avon (ontzettend toeristisch) en de burcht van Warwick Castle (de entree is duur, maar een prachtig middeleeuws burchtcomplex). Na afloop van het FOQ zijn we doorgereisd naar Liverpool, de Beatles stad. Hier hadden we een prachtige Airbnb direct aan het water van oude haven. We werden elke ochtend door allerlei watervogels gewekt, een bijzondere sfeer! Liverpool heeft mooie oude gebouwen, maar ook moderne winkelcentra en hier vond ik veel inspiratie voor quiltdesigns. Hieronder een paar foto’s die ik ter inspiratie gemaakt heb. Al met al zou ik deze reis iedere quilter aanraden, het was een belevenis!

Kleuren kiezen

geschreven door Ine

Dit blog gaat over een keuze maken welke kleur stoffen je gaat gebruiken als je een quilt start.

Ik ben hier de laatste tijd wat over aan het nadenken zeker nu ik zoveel verschillende voorbeelden langs zie komen van B.O.M blokken. Daarnaast heb ik zelf meegedaan aan een pilot voor een artwerk waarin je vooraf moest nadenken over een aantal items, o.a. welke kleur het best past bij een tekst. 

Want hoe maken jullie een keus welke stoffen je gaat gebruiken?

Stel: je hebt een patroon gekozen om te gaan gebruiken, of je hebt zelf een idee ontwikkeld om een quilt te maken. Uit de vrije hand of vooraf een patroon helemaal uitgewerkt. Misschien wel een paper pieced patroon waarin je de figuren echt wilt laten lijken. En dan? 

Ga je zoeken in je stash welke stoffen je voldoende van hebt om te gebruiken? Ga je in een web- of fysieke winkel op zoek naar stoffen die je mooi vindt? Word je al enige tijd aangetrokken tot een stoffenserie van een favoriete ontwerper?  Ga je opnieuw voor je favoriete kleur waar je geen genoeg van kunt krijgen? Volg je het voorbeeld van het patroon… of juist niet? Heb je al zoveel quilts in je favoriete kleur gemaakt dat je jezelf nu oplegt om een andere kleur te kiezen? Of ben je gek van regenboogquilts?

Ik denk dat velen van ons zich herkennen in één van bovenstaande mogelijkheden. Maar heb je ooit erover nagedacht voordat je stoffen koos, welke sfeer je je quilt wilt laten uitstralen? Dat is een werkelijk andere benadering die kan leiden tot een verrassende keus van kleuren.

Ik denk hier bijvoorbeeld aan deze B.O.M blokken van een aantal leden die ik van Instagram heb gehaald:

Dezelfde blokken, een totaal andere sfeer. Vooraf over nagedacht of zomaar zin in deze kleur? Dat weet ik natuurlijk niet, dan kunnen alleen de makers vertellen. 

Als je in het computerprogramma Electric Quilt (ik weet van het bestaan maar heb het niet zelf) een patroon maakt kun je allerlei verschillende kleuren kiezen of zelfs stofjes importeren en zo zien wat je het meest aanspreekt. Maar dat is ook achteraf een keus maken. 

In dit blog gaat het dus niet om welke je het mooist lijkt op het moment van stof kiezen, maar om welke sfeer wil je je quilt meegeven en van daaruit tot een stofkeuze komen.

Ik denk dat ieder van ons bij bepaalde kleuren een bepaald gevoel krijgt. Dat is iets persoonlijks. De een heeft niets met roze (ik dus) en de ander is verrukt van roze. Bij mij gaat het negatief kriebelen, zeker bij het harde koude roze, en de ander vindt het een heerlijk vrolijke kleur die graag gebruikt wordt. Maar net een wat warmere vorm van roze kan mij dan weer wel bekoren. 

Het heeft ook niets te maken met hoe goed of minder goed je bent in het combineren van kleuren. Kleur roept iets op bij mensen, het gebeurt vanzelf, hoef je niet over na te denken. 

We gaan een stapje terug. Een patroon of idee voor een quilt. Dat is een gegeven, daar kun je mee aan het werk (figuurlijk). Je kijkt naar het idee of het patroon. En dan jezelf afvragen: wat roept dit bij me op? Welk gevoel krijg ik bij de vormen die ik zie in het patroon. Grote of kleinere vormen kunnen al een verschil in gevoel maken. Rechte, hoekige vormen voelen anders dan vloeiende vormen. Of welke gevoel roept het hele patroon bij je op?

En als je dan een volgend stapje maakt, komt er misschien wel een kleur in je op waarvan je aanvoelt dat die bij die vorm of patroon past. De vorm associeer jij met een kleur. Alleen voor jou, persoonlijk. Het kan best dat een ander ook die associatie heeft, maar het blijft jouw persoonlijke associatie. Je kunt ook zelf een naam geven aan de vorm of patroon, bijv: hard, buigzaam, stevig, lieflijk, enz.

Toen ik voor de pilot artquilt moest nadenken over wat kleur voor mij betekent kwam ik uit op afspiegeling van een stemming, een beeld in mijn hoofd. De sfeer bij de tekst werd ochtendmist en opgaande zon. Daarna dus een kleurkeuze gemaakt.

Als je weet welk gevoel is opgeroepen kun je vanuit dat gevoel komen tot een keuze voor de kleuren van de quilt. En geef je je quilt dus een sfeer mee die past bij jouw persoonlijke gevoel bij dit specifieke patroon of deze vorm.

En is dat een heel andere benadering van kleur kiezen dan de praktische keuze die we vaak maken. Je kunt hier over nadenken terwijl je je stoffen uitzoekt. Óf je doet het zelfs zonder nog maar bij stoffen stil te staan. Alleen het idee of patroon én jij. Eerst zoeken naar sfeer en dan naar kleur. 

Ik ben benieuwd!

Expeditie MQG: Playlist

Ook deze maand logde ik weer in op de website van The Modern Quilt Guild om op onderzoek uit te gaan. Ik vroeg mezelf af of ik iets specifieks wil vinden of dat ik mij laat verrassen door spontane klikacties. Ik besloot tot het laatste en begon bij de Resource Library. In deze bibliotheek is heel veel te vinden. Ik zag berichten over een Sew Along, het kleurpalet van de maand en ander nieuws.

Mijn blik viel op de term Improv Playlist. Hoe dit te rijmen met quilten? Een lijst met liedjes om in ritme bij te quilten? Geïmproviseerde liedjes of zou het toch over patchwork en quilten gaan? Ik klik het onderwerp aan en zie een overzicht van de diverse artikelen over dit onderwerp. Kortom, een mooie manier om je te focussen op een onderwerp, zonder compleet te verloren te raken op de website.

Voordat ik het weet volg ik een on-demand education van Clara Stoikow over Quilting Improvisationally. Een les van 25 minuten waarin ze haar manier van werken laat zien. Ze combineert hand en machinequilten in één quilt. Ik realiseer me dat ik dat nog nooit gedaan heb (wel met patchwork) en vraag me af waarom eigenlijk niet? Daarnaast realiseer ik me dat ik bij appliqueren ook voor de hele quilt een keuze maak: met de hand of met de machine. Als ik met de hand appliqueer betekent dit overigens niet dat ik ook met de hand ga quilten of andersom.

En terwijl de les nog loopt, begin ik met het schrijven van dit stukje en buitelen de gedachten over elkaar heen. Ik krijg ideeën voor het quilten van mijn Round Robin: dat ga ik dus met beide technieken doen! Daar leent de quilt zich, denk ik, uitstekend voor. Terug naar de Playlist, er valt nog meer te lezen: een instructie die je kunt downloaden, een webinar om terug te kijken, een manier voor improv pine-apple blocks, nog een webinar om je improv-angsten te overwinnen, een patroon om te downloaden en een video van bijna 2 uur over improv hand quilting.

Kortom te veel om in een avond te volgen, laat staan te verwerken in mijn hoofd. Ik loop nu al het gevaar dat ik niet kan slapen en dat door twee vragen die ik mezelf stel: Waarom heb ik beide quilttechnieken nooit gecombineerd en hoe kan ik dat wel doen in mijn Round Robin quilt? Ik ga dit lekker laten sudderen.

Ook meer lezen en leren: hier de link naar de Improv Playlist. Veel plezier met afspelen.

 

DutchMQG B.O.M. blok 9

Is het gelukt met het naaien van de bergen van blok 8? Er verschenen weer mooie blokken op instagram, al waren er hier en daar wel wat verzuchtingen over verdwenen puntjes …  Er waren ook wat leden die een inhaalrace deden deze zomer en verschillende blokjes maakten. Leuk! 

Vlnr Mique, Françoise, Janneke, Muriel, Ineke, Annette 2x, Ingrid, Nathalie

En dan is het nu al weer tijd voor het laatste blokje van dit kwartaal. Het moeilijkste dus… Een leuke uitdaging zo aan het eind van de zomer. Mique ontwierp dit blokje. Dit schrijft ze er zelf over: 

“Laatst vroeg iemand mij of ik ook wel eens een quilt maak zonder ronde naden. Dat komt wel voor, maar niet zo vaak! Ik vind die vloeiende lijn, de bocht, gewoon interessanter dan iets met een hoek. 

Eerst al dat je de bocht om moet snijden. Met een template teken ik altijd op de stof en knip dat uit, maar sinds kort heb ik een Quick curve ruler met een gleuf waar het rolmes in past. Wauw. Bocht om, heel fijn. 

Ik naai de stukken op de naaimachine met een kleine steeklengte (1.8 ofzo) en dan gebeurt er weer wat leuks. Het bolle en holle deel vormen een driedimensionale frummel, maar na het strijken is het een mooi plat eindresultaat. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik de naad naar het holle of het bolle deel strijken een gladder resultaat vind geven. In het patroon staat dat je de naad naar het holle deel moet strijken, maar probeer gerust ook de andere kant op. Als het maar niet open is, dat geeft hele rare puckers.

Het patroon gaat uit van het Drunkards path blok. In de beginners quiltcursus een van de traditionele blokken die ik met de hand moest maken (stiekem thuis toch op de machine gedaan).  Het is een basisblok waar je mee kunt variëren door de curves groter of kleiner te maken, te versnijden (mocht je nog een improvje willen doen) of koppelen aan andere curves. 

Kijk maar eens op de insta van @pappersaxten . Zij doet hele mooie dingen die eigenlijk allemaal gebaseerd zijn op dit blok.”

Bochten dus…. het patroon en de layout-plak-plaat vind je weer op de ledenpagina

we wensen jullie veel plezier… en deel vooral je tips en trucs met elkaar! 

 

Een DutchMQGlid stelt zich voor: Franca

Mijn naam is Franca, ben 60 jaar oud en quilt sinds 1991. Getrouwd met Ruud, moeder van Luc, Nigel en Eva, schoonmoeder van Katja en Jelte, oma van Donna en ♥.

Mijn moeder was geabonneerd op “Handwerken” en later de “Ariadne”. Deze tijdschriften kwamen naar mij en ik kwam iedere keer bij eenzelfde pagina uit. Hier stond een patchwork kleed in. Ik vond het zo mooi, maar kende de techniek niet. In het plaatselijke krantje stond dat er een patchwork- en quiltcursus werd gegeven in Drunen. Ingeschreven, gestart en nooit meer gestopt. Vele jaren verder, veel technieken geleerd, veel quilts gemaakt en nog steeds nieuwsgierig om meer te leren en te ontdekken.

Ik ben begonnen met  de hand de top maken en quilten, gedurende de jaren is ook de naaimachine in beeld gekomen. Ik heb leren quilten met een Aunt Becky (een speciaal type vingerhoed) en kan eigenlijk niet anders meer.

Op een open dag bij Pia van Eeden (Rijen) heb ik kennis gemaakt met de accuquilt. Voor degene die dit niet kennen het is een machine om met behulp van mallen stof te snijden. Zowel geometrische vormen als applicaties. Inmiddels heb ik zelf een winkeltje, haha.

Voor de applicaties zijn borduurpatronen te downloaden, die je kunt laden in de borduurmachine.

Het snijden bespaart mij zoveel tijd, zodat ik inmiddels meer Ufo’s heb, maar ook quilts die afgerond zijn.

Ik hou van boeken en heb een hele kast vol met quiltboeken en tijdschriften. Door deze regelmatig in te kijken, komt de inspiratie vanzelf. Ik volg veel groepen op Facebook en ook daar vind je de mooiste patronen. Ik heb alle delen van Quilt en Zo en ook dit tijdschrift geeft veel inspiratie.

Ik hou van sprekende kleuren, mooie paletten van stoffen, die bij elkaar horen. Ik maak graag quilts, die kinderen aanspreken. Felle kleuren, leuke applicaties.

In 2021 heb ik de Dear Daughter quilt gemaakt voor mijn dochter Eva. Inmiddels heb ik het patroon voor de Dear Diary gekocht en gestart hiermee.

Nigel is in 2016 gestorven, ik was bezig met deze quilt sinds 2015. Hij vroeg, mama gaat ie mee in de kist? Ik heb toen gezegd, ik weet het niet jongen. Ik heb getwijfeld. Mijn man zei, bewaar hem en maak hem af als je eraan toe bent. Dat heb ik gedaan. Sinds een week weten we dat we een kleinzoon krijgen. Ik ga de quilt afmaken en als de kleine man komt logeren dan is deze quilt een warme deken en een herinnering aan zijn oom, die hij nooit zal kennen, alleen door onze verhalen.

Quilten is mijn redding geweest en ik ben nog steeds dankbaar dat ik deze hobby heb. Als het even niet gaat, ga ik naar mijn atelier en zie alle mooie stofjes en kleuren. Ik word dan weer rustig en vaak ook weer blij dat ik deze ruimte heb. 

Ik ben al een aantal jaren lid van de accuquiltgroep in Rijen, bij Quiltstoffen.nl. 

Ik volg workshops en online cursussen. Begin van dit jaar heb ik de cursus met linialen afgerond. De quilt (hieronder links op de foto) gaat naar Griekenland naar mijn zwager en schoonzusje. Mijn mooiste quilt (hieronder rechts op de foto), ooit gekozen als quilt van de dag bij de regio dag Noord-Brabant van het Quiltersgilde.

Ik heb een account op Facebook en Instagram –  Franca Voogd-van Eijk.

Tip: Sinds een paar jaar sandwich ik mijn quilts met de lattenmethode van Conny. Ik hoef geen extra grote tafel te hebben en hoef niet meer op de knieën

In januari zag ik op Facebook de oproep voor de BOM 2023 en kwam zo in contact met DutchMQG. Ik vind het leuk om weer nieuwe mensen te leren kennen, die net als ik een grote liefde voor quilten hebben. Ik kijk uit naar de activiteiten en hoop mijn steentje binnenkort bij te kunnen dragen aan de vereniging.

Met lieve quiltgroet,

Franca Voogd