SCRAPS SWAP en maandelijks een prijsje

We beloofden het al: er is dit kwartaal een SCRAPS SWAP!

Natuurlijk gaan we hierbij elkaar scraps sturen. Heel leuk om op die manier weer wat andere stofjes aan je collectie toe te voegen voor een scrappy quilt / pouch / kussen of …  

Maar een swap waarvoor je niets hoeft te maken, dat is niet leuk. En van scraps kun je vanalles maken. De kleinste scraps kunnen een plaatsje krijgen in een SPELDENKUSSEN. Dus dat gaan we maken deze keer. En speldenkussens heb je nooit genoeg! 

De regels:

 • Geef je op vóór 25 april via dit formulier
 • 2 mei krijg je de gegevens van je partner toegestuurd. 
 • In de week daarna deel je ter inspiratie wat foto’s of links van scrappy projecten die je leuk vindt op het forum of op Instagram met #dutchMQGscrapsswap en #dutchMQGscraps
 • 16 juni stuur je speldenkussen en scraps naar je partner.
 • In je pakketje / envelop stop je:
  • 50 gram scraps, minimale maat 1,5″ x 1,5″ (tenzij je partner anders heeft aangegeven), maximale maat 5″ x 5″ 
  • een speldenkussen, dat mag gevuld, maar hoeft niet. Zorg dat de vulopening stevig is 😉 
  • een kaartje met je naam en een lieve groet
 • Wanneer je je pakketje ontvangen hebt, deel je natuurlijk een foto van je speldenkussen (en scraps) op het forum en/of Instagram.

 

Prijs

Dit kwartaal verloten we iedere maand een papieren, scrap-vriendelijk quiltpatroon van Carolyn Friedlander of Crazy Mom Quilts  (gedoneerd door Marie-Paule, HEEL VEEL DANK) èn een stapeltje stofjes (10 x 10 cm). 

In april verloten we onder leden die een foto delen van hun scraps-voorraad op Instagram met #dutchMQGscraps  of op het forum.

In mei gaat het om links / tips / foto’s van manieren om scraps te verwerken op het forum of Instagram.

In juni koppelen we het aan foto’s van jouw scrap-projecten… daarover hoor je binnenkort meer! 

 

Thema van het kwartaal: SCRAPS

Wat heerlijk was het om het jaar SLOW STITCHEND te beginnen. Hopelijk kunnen we dat ook nog een beetje volhouden de rest van het jaar. Er kregen wel wat mensen de smaak te pakken… 

De Love Patchwork & Quilting magazines zijn onderweg (en deels al ontvangen) door de gelukkige winnaars (Ineke, Francis, Emmely en Marie-Paule) onder de deelnemers aan de uitdagingen van het kwartaal. Voor dit kwartaal broeden we ook al op iets… meer nieuws volgt snel.

Maar nu eerst een kleine introductie van het thema van de komende maanden: SCRAPS. Voor de een goud, voor de ander een doorn in het oog.

In de eerste maand van het kwartaal, april dus, horen we graag hoe jij er tegenaan kijkt en hoe jij je scraps bewaard. Wat doe je met alle stukjes stof die overblijven wanneer je alle blokken voor die ene quilt gesneden hebt? Weggooien? Bewaren? Sorteren of in een grote bak? Op maat snijden? Hoe klein of hoe groot mag een scrap zijn? Wanneer blijft het toch gewoon “een lapje voor de stofvoorraad”? We hebben hiervoor een eenvoudige enquête opgesteld. Leuk als je die wilt invullen hier.

Daarnaast is er op het forum ook nog ruimte voor discussie hierover en vinden we het fijn als je een foto van jouw scraps-opslag daar deelt of op instagram met #dutchMQGscraps

De tweede maand, mei, staat in het teken van: hoe ga je die bewaarde scraps gebruiken? We vragen je om  allerlei ideeën, patronen en werkwijzen uit die heel geschikt zijn voor scraps te delen. Links naar sites, instagram, patronen, etc. Het forum hiervoor starten we alvast. Ook op Pinterest zijn we al een verzameling gestart….aanvullingen welkom! Je vindt het bord hier. Wil je een uitnodiging om mee te pinnen, laat dat dan weten! 

In de derde maand juni, zien we graag alles wat jij al eens van scraps maakte: scrappy quilts of reutefleut. Het is dan ook, net als vorig jaar, de maand van het Online DutchMQG Quiltfestival. Meer informatie hierover volgt. 

Kortom genoeg om te delen, elkaar te inspireren en te quilten … get your scrap on! 

 

Maak er iets moois van uitdaging: Februari (oeps)

Geschreven door Sanne (@sewbysanne)

Al een poosje op de site zie ik van die creatieve projecten voorbij komen van leden die iets moois maken van een weesblok van een ander lid. Toen ik hoorde dat de challenge doorliep tot maart kon ik nog precies meedoen aangezien we in februari terugkwamen naar Nederland, ik heb me dan ook gelijk opgegeven. 

Via de e-mail kreeg ik van Emmely al een foto van het blok van Cindy, zodat ik alvast na kon gaan denken met wat het moest worden. In eerste instantie had ik niet echt een idee wat ik er zou kunnen doen, de kleuren zijn niet de kleuren waar ik normaal zelf voor zou kiezen. Ook vond ik het lastig om door het patroon heen te kijken, ik bleef maar de kat zien. Tot slotte waren het ook veel kleine stukjes en naadjes, dus het was zeker een uitdaging. 

Toen we een beetje gesetteld waren in Nederland was het tijd om aan de slag te gaan met het blok. Mijn eerste stap was om er wat stofjes uit mijn voorraad bij te kiezen, misschien dat me dat wat meer een idee zou geven. In mijn eigen stoffenkast zat niks wat echt matchte qua kleur en dus besloot ik om er wat low-volume grijs bij te zoeken. 

Langzamerhand begon ik een idee te krijgen, omdat de stof best druk is door het patroon in het blauw-wit wou ik een vrij klassiek patroon maken. Ik begon met de stof in repen te snijden met het idee om daar wat mee te gaan doen en zo kwam ik op het idee om een logcabin te maken. Ik koos ervoor om de stof van het weesblok aan de ene kant en de grijze stof aan de andere kant te doen. Het originele idee was om 2 mugrugs te maken, want ik kon lastig inschatten hoeveel stof ik overhield als ik repen zou snijden, ook vanwege alle kleine stukjes in het originele blok. 

Toen ik 2 blokken had gemaakt had ik nog best wat stof over en heb ik geprobeerd of ik er misschien 4 kon maken, een setje van 4 mugrugs leek me ook erg leuk. Per ongeluk lagen de blokken samen op tafel en mijn man vond het ook wel een leuk patroon bij elkaar en zo ontstond de mini-quilt. 

Voor het doorquilten heb ik het simpel gehouden, een recht en schuin kruis en voor iets meer detail heb ik door de blokken nog een extra schuin kruis gequilt. Tot slot wou ik graag een extra accent kleur erin, anders werd het wel wat somber. Hiervoor koos ik voor een knalblauwe stof met een ruitje erin voor de binding.  Dit blauw heb ik geprobeerd te matchen met het blauw in het weesblok.

 

Ik ben echt heel blij met het resultaat dat eruit gekomen is, aan het begin zag ik er best tegenop en ik vond het lastig om te beginnen. Dankjewel Emmely dat ik op de valreep nog mee heb mogen doen met deze uitdaging, het haalt je enorm uit je comfortzone.

Een DutchMQG-lid stelt zich voor: Sanne

Hoi allemaal, ik ben Sanne 37 jaar en getrouwd met Adriaan. Ik geef online Nederlandse les aan expatkinderen in het buitenland. Ik ben nu ruim een jaar lid van het DutchMQG en dat met veel plezier. Op instagram kan je me vinden als SewbySanne, hier post ik alles wat met quilten en mijn andere creatieve hobby’s te maken heeft, op het forum post ik gewoon onder mijn eigen naam. 

Ik woon sinds een aantal weken weer in Nederland in het mooie Drenthe, nadat ik de afgelopen 4 jaar in Dubai heb gewoond. Sinds vorige maand ben ik algemeen lid van het bestuur, een mooi moment dus om me voor te stellen, ook omdat ik door Dubai iedereen alleen maar ken via Zoom en andersom natuurlijk ook.  

Toen ik een jaar of 10 was kroop ik voor het eerst achter de naaimachine: kussentjes, kleren voor een pop en allerlei andere creaties kwamen voorbij. Ik was eigenlijk altijd al creatief bezig, borduren, vilt, papier, dingen opknappen, etc. Aan het einde van de middelbare school en tijdens studeren aan de universiteit stond dit allemaal op een laag pitje. Toen ik na de universiteit naar de Pabo ging kwam het creatieve weer opborrelen en langzaam aan pakte ik steeds meer op. Op mijn 30e heb ik mijn eerste eigen naaimachine gekocht en begon ik met het maken van kleding, ik heb hier ook anderhalf jaar voor op naailes gezeten. Quilten zag ik toen nog helemaal niet zitten, dat leek me maar niks. 

Totdat we naar Dubai verhuisden en ik daar opeens heel veel vrije tijd had. Kleding maken had daar niet zoveel zin,  want ik kon nergens echt leuke stof vinden. Er was wel een quiltwinkel, dus toch maar eens geprobeerd of het wat was en toen was ik verloren… Een van mijn eerste quilts was een roze quilt, waarbij ik gewoon de maat aanhield van een liniaal dat ik had en alles aan elkaar heb genaaid. De hoeken zijn niet zo geweldig, de quilt is veel te veel doorgequilt, hij werd enorm stijf en helemaal recht is hij ook niet. 

Maar ik was om, dit was toch wel erg leuk. Ik begon langzaam aan steeds meer mensen te volgen op Instagram en kwam zo uit bij een oproep van Kohatu Patterns. Zij was op zoek naar testers voor een nieuw patroon en ze koos o.a. mij uit. Ik vind het echt zo leuk dat je via Instagram allerlei andere quilters leert kennen ook al wonen ze aan de andere kant van de wereld. Ik testte voor haar het patroon “Broken Fences” en er ontstond een vriendschap. Via haar kwam ik ook in aanraking met foundation paper piecing en er ging een wereld voor me open: wat kun je daar veel mee vormen mee maken. Toen ik FPP eenmaal ontdekt had volgden er vele mini-quilts.

 

Via Instagram ontdekte ik steeds meer verschillende ontwerpers van patronen en stoffen, zoals  Elizabeth Hartman, JoeJuneandMae, WoodberryWay, Penandpaperpatterns en nog veel meer. Ook ontdekte ik zo de DutchMQG en werd lid, ik voelde me steeds meer aangetrokken tot moderne patronen en vrolijke kleuren.  

De afgelopen tijd ben ik steeds kleiner aan het werken, kleine details, dunnere stroken stof en ik ben helemaal fan van het naaien met de hand bij Englisch Paper Piecing. Ik vind EPP heerlijk om tussendoor te doen, lekker op de bank of als je ergens een half uurtje over hebt. Ik ben erg blij dat ik de DutchMQG heb gevonden, ik vind de Bee’s erg gezellig en ik hoop jullie allemaal snel in het echt te mogen zien. 

 

 

We proberen in de komende tijd deze serie “Een DutchMQG-lid stelt zich voor” weer nieuw leven in te blazen. Met voorstelrondjes voor en door nieuwe èn oude leden. Zo leren we elkaar verder kennen. Sanne gaat leden rechtstreeks mailen, maar jezelf aanmelden mag natuurlijk ook!!! Stuur dan een mail naar info@dutchmqg.nl als je mee wilt doen. Sanne neemt dan verder contact met je op. 

(Je kunt overigens hier de alle berichten in deze categorie teruglezen) 

Expeditie MQG: Slow stitching

Als lid heb je een inlog bij The Modern Quilt guild in Amerika gekregen. Je hebt vast wel eens op de site gekeken, maar heb je er ook echt iets mee gedaan? Ik zal eerlijk bekennen dat ik er zelf ook nog niet aan toegekomen ben. Daarom ga ik nu op onderzoek uit!

 

Het eerste thema van het nieuwe jaar is SLOW STITCHING. En dat vind ik heeeerlijk. Ik ben dol op naaien op de machine, mooie grote quilts maken, maar die kleine steekjes zetten met de hand, daar kom ik pas echt van tot rust. Dat is echt een momentje voor mezelf. Om mijn gedachten op een rijtje te zetten en heel bewust bezig te zijn. Er zit zoveel meer betekenis in iedere steek. Als ik op de machine naai, is mijn hoofd al bezig met de volgende stap. Dat is ook heel leuk om te doen, maar de afwisseling is fijn. 

Slow stitching is best een breed thema voor een blog. Dat maakt het eigenlijk wel lastig om te beginnen. Het is er maar één, dus wat ga ik dan delen?? Ik schreef al eens eerder over 5 projecten die je kunt doen in de zon, allemaal met de hand. Die blog vind je hier

Ik zou dieper in kunnen gaan op de verschillende technieken, maar ik vind eigenlijk dat ze allemaal hun eigen blog verdienen. Dus vandaag ga ik op zoek naar informatie die uitlegt waarom ik handwerk zo fijn vind, want ik ben vast niet de enige. Misschien vind ik onderweg wat leuke kleine ideeën, waarmee je zelf een poging kunt wagen. Zo’n grote quilt waar je 10x zo lang over doet als nodig klinkt toch niet erg aantrekkelijk;)  

Handwork is fun

Aah! dat begint goed. Ik kom meteen dit webinar tegen van Carolyn Friedlander. Ze staat bekend om haar bijzondere stoffencollecties en handgemaakte applicatiequilts. Haar patronen zijn zo organisch en anders. Ik vind ze fantastisch! Als iemand je enthousiast kan maken dan is zij het! 

Voordelen

Naast dat het leuk is om te doen zijn er ook een aantal voordelen. Een werkje met de hand kun je makkelijk meenemen. Werk er aan op de bank, in de tuin, in de auto, in de wachtkamer of gezellig op een bee met quiltvriendinnen. 

In handwerk kun je technieken gebruiken die niet of moeilijker gaan met een machine zoals onzichtbaar applicatie vastnaaien of y-naden. Je kunt de steken ook juist zichtbaar maken als designelement zoals met big stitch quilten. Zo kun je diepte en textuur in je werk creëren, die je met de machine niet kunt krijgen. Een combinatie is ook heel leuk om de hoeveelheid werk te beperken. En het is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. 

In dit artikel bespreekt Sarah Ashford de mediterende werking die handquilten kan hebben aan de hand van de techniek English Paper Piecing (EPP). En goed nieuws, als je meer wilt weten over deze techniek: het is een drie-delige blogserie. 

 

Aan de slag 

Naai je je binding ook vast met de hand? Dan ben je al lekker bezig met slow stitching. Misschien vind je het leuk om deze variaties van Eliane Bergmann eens te proberen. In dit webinar laat ze zien hoe je met de big stitch techniek je binding kunt opfleuren. Ze legt de techniek goed uit, waardoor het een goed opstapje kan zijn naar handquilten. 

In deze fototutorial krijg je een leuke uitleg over het hergebruiken van je scraps met leuke steken. Een fijn klein project om te oefenen en je creativiteit op los te laten. En vervolgens kun je hem met de machine tot een leuke kaart, pouch of mugrug naaien. 

Durf je een wat groter project aan? Dan is dit webinar van Riane Menardi Morrison iets voor jou. Ze is beter bekend als Riane.Elise op instagram en maakt prachtige moderne quilts die vooral bestaan uit effen stoffen met grote vormen. De nadruk ligt op het big stitch quilten in vaak een contrasterende kleur. In dit webinar legt ze uit wat je allemaal nodig hebt en hoe je kunt beginnen met big stitch quilten op een kussen. Het patroon is inbegrepen. Aan het begin krijg je ook een aantal handige tips over het creëren van een rustig momentje voor jezelf.  

Handyoga

Als je dan de smaak van het handquilten te pakken hebt, is het wel belangrijk om af en toe een pauze te nemen. Zeker als je het niet gewend bent, zijn die kleine bewegingen best zwaar voor je handen. Met deze tips van Heidi Parkes kun je je handen tot rust laten komen en ook sterker maken voor nog meer uren quiltplezier. Vergeet ook niet je handen te beschermen tegen de naalden. In het begin voelt een vingerhoed vast heel vreemd, maar het is echt belangrijk om te leren als je nog jaren wilt genieten van quilten. 

Alle afbeeldingen en ontwerpen zijn eigendom van © 2021 the Modern Quilt Guild. Alle rechten voorbehouden. Alleen voor eigen gebruik van leden

Maak het met scraps, doe je mee?

Geschreven door Emmely (@infectiousstitches)

Een nieuw jaar met nieuwe thema’s en ook een nieuwe uitdaging! Vanaf april beginnen we met “maak het met scraps”. 

Wat is de bedoeling?

Je krijgt een envelop toegestuurd met daarin een verzameling scraps. 

Je maakt iets met deze scraps, je hoeft niet alles te gebruiken. Het is natuurlijk wel leuk als de scraps de hoofdrol spelen in wat je maakt. De uitdaging is om iets moois te maken met de restjes die anderen over hadden. Dit kunnen dus kleuren of printjes zijn die je niet direct zelf zou hebben uitgekozen. De scraps zullen ook niet allemaal hetzelfde formaat hebben dus daar moet je misschien ook op een creatieve manier mee omgaan. 

Uit je eigen stofvoorraad mag je maximaal 2 andere stoffen toevoegen. 

Als je klaar bent vul je de overgebleven scraps aan met scraps uit je eigen voorraad voordat je de envelop doorstuurt naar de volgende deelnemer zodat zij ook weer genoeg stofjes heeft om mee aan de slag te gaan. De scraps mogen verschillende formaten en vormen hebben. Het moet in ieder geval nog een bruikbaar formaat zijn. Om te zorgen dat iedereen dezelfde hoeveelheid stof ontvangt moet het in totaal ongeveer 100 gram zijn (dit zijn ongeveer 2 FQ). Het versturen van de envelop kost dan maximaal €3,84. 

Het zou erg leuk zijn als het net als met “maak er iets moois van” weer lukt om elke maand iets dat met scraps is gemaakt op het blog te kunnen zetten als inspiratie voor alle leden. Aangezien de scraps pas verder kunnen reizen als iemand klaar is met naaien starten we met 2 enveloppen en zijn deze afwisselend aan de beurt zodat iedereen minstens een maand de tijd heeft om iets te maken. 

Hoe kan je meedoen? 

Ik kan met mijn scrapsvoorraad een van de enveloppen samenstellen. Voor de tweede envelop zoek ik nog een vrijwilliger. Ik zou het namelijk erg leuk vinden om zelf ook mee te doen, maar met mijn eigen scraps is een deel van de uitdaging natuurlijk al weg. 

Verder zijn er uiteraard deelnemers nodig die het leuk vinden om een keer iets te maken met de scraps van een ander. Opgeven kan door te reageren op deze blogpost of door mij (Emmely) te e-mailen (adres in de ledenlijst) of een berichtje te sturen op Instagram. Als je al een bepaalde maand hebt waarin je graag mee zou willen doen dan kun je dat ook meteen aangeven. Degene die in april aan de beurt is krijgt zo snel mogelijk een envelop toegestuurd.

Als je meedoet aan deze uitdaging dan moet je het niet erg vinden dat ik je adres doorgeef aan de deelnemer voor je zodat zij de envelop kan doorsturen (een privacy dingetje). 

 

Slow stitching is het motto dit kwartaal!

geschreven door Zeeuwse Krab

Dit brengt me terug naar mijn jeugdjaren toen ik voor school eindeloos allerlei borduursteken op proefjes moest fabriceren. Ruit veranderen, streep veranderen, strooimotieven, appliqueren en ga zo maar door. Als ik mijn ogen dichtdoe, zie ik mezelf zitten. In de groene draaistoel. In de erker van mijn ouderlijk huis. Avond aan avond steken voortbrengend. Best wel leuk, maar ook heel veel werk. Ik heb alle oefenlapjes van toen nog bewaard. Eens kijken of er nog iets bijzit wat bruikbaar is voor nu. Voor het onderwerp slow stitchen. Bruikbaar bij het moderne quiltwerk waar we ons hier bij DutchMQG mee bezighouden. 

Wat is slow stitchen eigenlijk? Ik lees in het boekverslag van Ingrid o.a. : sashiko en kogin, een speciale sashiko techniek. Op het Pinterest bord van DutchMQG veel te zien en te lezen over dit onderwerp en ook nog: boro. 

Ik moet zeggen dat het me eigenlijk niet zoveel zegt. Ik weet dat het er is, maar heb nooit de behoefte gehad om me erin te verdiepen. Voor mij is slow stitching: lekker op de bank, in alle rust, een quilt verfraaien met allerlei borduursteken. Daarbij gebruik makend van verschillende wat dikkere garens. En dus niet de zo klein mogelijke quiltsteekjes van het handquilten met één soort garen. Van big stitch tot kettingsteek, van kriskras steekjes tot frans knoopje. Misschien niet zoals anderen erover denken, maar ik dus wel. 

Vorig jaar juni had ik al slow stitching gedaan op het werkje van de get-to-gether in Houten. Dat was om te bekijken of je het patroon van een stof nog kunt zien als je het alle kleurvlakjes redelijk vol maakt met steekjes. Een experimentje dus. Erg leuk om te doen, en ja, het patroon blijft wel zichtbaar. (hier te vinden) Eerder al heb ik een wat saaie quilt verfraait met allerlei steken, een heerlijk handwerkje tijdens een vakantieperiode. Ook dat beviel me zeker en de quilt knapte er enorm van op. 

En toen viel in december de verrassing van DutchMQG op de mat. Om ons allemaal op zijn minst lekker te maken voor het volgende onderwerp van het eerste kwartaal van 2021. Leuk, die DutchMQGkleurtjes. Wat een lange naald zeg. Wat een leuke manier om de beste wensen over te brengen. 

Dat betekent voor mij dat ik er dan ook wel wat mee wil gaan doen. Ik zie al dat anderen met verschillende werkjes in de weer zijn geweest. Ondertussen broeit het in mijn hoofd ( zoals zo vaak als het over quilten gaat). Ik had het idee om een kleine quilt te maken van een foto en die te gebruiken voor slow stitching. Maar ik wil niet gaan jagen om dat binnen de drie maanden af te ronden. Valt dus af. 

Vervolgens kwam de koude periode met zijn ijs en sneeuw. En ging ik voor het eerst van mijn leven ook maar eens sneeuwverven. Wat grappig dat er van alles ontstaat qua kleur en patroon op je lap. Toen ik een van de lappen zag met een aantal kleine blauwe stipjes wist ik ineens wat ik wilde gaan doen met slow stitching. Precies dat stukje ga ik uit de lap snijden, een stukje batting, een stukje backing, deze op elkaar, randje vaststikken en aan de slag. 

Voor dit stukje stof heb ik ervoor gekozen om de aan- en afhechtknoop gewoon aan de voorkant te laten zien. Ik heb de kleurvlakjes gevolgd met passende kleuren. Gebruik makend van het garen wat ik kreeg van DutchMQG. Het wordt een kaartje. (Later las ik in het boekverslag van Ingrid dat zij het ook over kleine voorwerpjes had o.a. een kaartje.) Het werd een wirwar van stik- en kettingsteken. Leuk om te doen, en ik vind het er grappig uitzien.

Nadat deze kaart klaar was, bedacht ik dat je dit ook kan doen met allerlei batikstoffen. Die hebben vaak ook allerlei lijnen en vlakken in de stof. Dus na even zoeken in de stash werd de volgende kaart gemaakt. Deze batikstof heeft meer rechte lijnen en die heb ik min of meer gevolgd. Het kan niet fout gaan, alles wat je zelf bedenkt is OK. En smaken verschillen. Het gaat om het lekker bezig zijn met slow stitchen. 

Daarna wilde ik ook een effen stof eens proberen. Toen ik startte, wist ik alleen dat ik iets ronds erin wilde. Uiteindelijk is dit het geworden, gewoon ontstaan terwijl ik ermee bezig was. 

Ik kan nog wel meer bedenken om te gebruiken. Bijvoorbeeld wat scraps aan elkaar naaien en de lijnen volgen met garen. (Maar dan loop ik al wat vooruit op het volgende kwartaalthema.) Of op een lichte stof met donkere thee vlekken maken, dat laten drogen, en zo’n vlek versieren met allerlei steekjes. Dit kan ook met verf gedaan worden. Of een quiltstof met een grafisch patroon gebruiken. 

Al met al een leuke manier om relaxed te slow stitchen. En zó klaar.

Boek(en!) van het kwartaal: SLOW STITCHING

In 2021 staat het 1e kwartaal in het teken van Slow Stitching. Ik beken gelijk, niet mijn favoriete onderdeel van het hele scala aan patch- en/of quilttechnieken. Ik hou van een beetje opschieten en dus gebruik ik graag de machine. Natuurlijk doe ook ik wel eens iets met de hand, maar ik probeer  die langzame steken meestal tot een minimum te beperken. Sommige technieken kunnen echt alleen met de hand, en daar heb ik dan wel boeken over verzameld, want het is niet dat ik het niet mooi vind (het is ook niet zo dat ik iets mooi vind, OMDAT het met de hand is genaaid… maar dat is een heel andere discussie). Ik hou nog het meest van (grafisch) borduurwerk, en dat is vaak prima te combineren met patchwork.

Sashiko Handboek, Japanse quiltpatronen, projecten en inspiratie – Susan Briscoe

The Ultimate KOGIN Collection, Projects and patterns for counted sashiko embroidery – Susan Briscoe

Het Sashiko Handboek is een klassieker uit 2005 en ook in het Nederlands beschikbaar. Susan Briscoe gaf begin jaren ’90 Engelse les in Japan, waar ze in aanraking kwam met Sashiko. Ze bestudeert deze techniek en wordt een expert hierin. Vervolgens ontwerpt en schrijft ze voor handwerktijdschriften. Zij haalde in 2003 een expositie van historische en eigentijdse sashiko creaties naar het Festival of Quilts in Engeland.

Sashiko betekent in het Japans ‘steekje’, een rijgsteek om lapjes aan elkaar te naaien. Ontstaan vanuit noodzaak: versleten kleding werd van lapjes voorzien en kon weer gebruikt worden als warme kleding. Later werden de steekjes ook als verfraaiing toegepast. Sashiko is een verzamelnaam voor heel veel verschillende technieken en patronen. De link tussen quiltsteken en sashikosteken is natuurlijk snel gelegd: het aan elkaar naaien van meerdere lagen en de steken, die samen een patroon vormen.

Het KOGIN boek is van 2019 en zoomt in op deze specifieke sashikotechniek, maar ook Nanbu Hishizashi en Shõnai sashiko worden in dit boek beschreven. De technieken komen uit Tohoku, Noord Japan. Kogin en Nanbu zijn 2 vormen van aftelbaar borduren. 

Opbouw van de boeken

Beide boeken beginnen met een korte geschiedenis, waarin de herkomst van de techniek wordt besproken. Het Sashiko Handboek geeft wat meer achtergrondinformatie, omdat er meerdere vormen van Sashiko worden besproken. Mooie foto’s van historische kledingstukken maken duidelijk dat patronen en technieken regionaal of sociaal bepaald waren.

Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan. In Benodigdheden en Materialen vind je alles wat je nodig hebt. Foto’s van gereedschap, stof en garen begeleiden de tekst. De basistechnieken worden uitvoerig besproken; hoe begin je aan zo’n streng sashikogaren, welke naald is nou handig, waar begin je met de steken, enzovoort. Wat mij aanspreekt, is het antwoord op de vraag ‘hoe lang zou mijn draad moeten zijn?’… zo lang mogelijk! Vroeger werd ik voor een luie naaister uitgemaakt vanwege mijn gebruik van lange draden, maar nu weet ik dat het helemaal niet zo’n gek idee is….

Daarna kun je met beide boeken losgaan in verschillende projecten. Van simpel en klein naar ingewikkelder en groter, voor iedereen staat er wel iets in. Kaarten, onderzetters, kussens, knopen, tafelloper, tassen, etuis, allemaal met materiaallijst en maakinstructies. Het KOGIN boek is heel kleurrijk, in het Sashiko Handboek zie je eigenlijk alleen blauwe stoffen en wit garen, maar je kan natuurlijk elke gewenste kleur gebruiken, als je een patroon of project uitkiest.

Beide boeken hebben een uitgebreide steken- of patronenbibliotheek, voor als je iets wil ontwerpen, of een ander stekenpatroon wilt gebruiken op 1 van de beschreven projecten. Heel handig als je het meer van jezelf wil maken. 

Mijn ervaring 

Het Sashiko Handboek is al meerdere keren gebruikt voor patroonideeën, die stekenbibliotheek is dan echt handig. Voor mij is het ‘cherry picking’; iets kleins/leuks toevoegen aan iets wat ik gemaakt heb. Lekker het boek doorbladeren, plaatjes kijken en dan bedenken hoe het voor mij zou kunnen werken. Kogin heb ik nog niet geprobeerd, het boek heb ik nog niet zo lang, maar staat wel op de ‘wil-ik-proberen’- lijst. Als je trouwens niet gelijk vol in de techniek wilt, maar wel wat van de looks wilt toepassen in je werk, kijk dan eens in het “Wabi Sabi Sewing” boek van Karen Lewis (dat ik hier al eerder beschreef) of in diverse Zakka boeken, daar vind je een lossere toepassing van de sashikotechnieken.

 

 

 

Sashiko Handboek – Susan Briscoe – ISBN 978-90-483-1115-6 – 128 bladzijden – Nederlands

The Ultimate KOGIN Collection – Susan Briscoe – ISBN 978-1-4463-0732-8 – Engelstalig

SLOW STITCHING: scissor case

geschreven door Francis Paul 

Op mijn Pinterest bord ‘Verlanglijstje’ heb ik een  Sashiko-kussen-kit staan. Tot nu toe heb ik die nog niet gekregen ….

Dus toen ik de envelop van het gilde ontving met Sashiko garen erin werd ik wel enthousiast!

Na de tutorial gelezen te hebben van Merel van het naaldenboekje dacht ik dat ik daarmee aan de slag zou gaan. Maar ik heb van Irene een geweldig naaldenboekje gekregen in de laatste swap, dus ik ben het WWW weer opgegaan om te zoeken naar een scissor case (PIYF oftewel Pinterest is your friend ☺ )

Ik vond deze op https://www.sumoftheirstories.com/blog/simple-embroidery-scissor-case-tutorial

Een simpel patroon, maar het hoeft ook niet altijd moeilijk te zijn, vind ik.

Als eerste ben ik in mijn kast met stof gedoken en heb er de rood witte stof uitgehaald die wel toepasselijk is: met naai gerelateerde teksten en plaatjes. Ik hou erg van rood-wit-blauw, dus een blauw stofje erbij gezocht en het Sashiko avontuur kon beginnen!

Ik heb het patroon geprint en op mijn stof gelegd en uitgeknipt, 2x rood, 2x blauw en 1x een dunne vlieseline. Met mijn 6,5 inch ruler heb ik ¼ inch afgetekend omdat ik het helemaal met de hand wilde naaien in het kader van slow stitching. Als ik het met de machine had gedaan, had ik het niet afgetekend maar mijn ¼ inch voetje gebruikt.

Het patroon zegt dat je de achterkanten en het vlieseline en de voorkanten op elkaar naait, de stof moet keren en dan de voorkant op de achterkant vast te zetten. Dat advies heb ik dan ook maar opgevolgd.

Ik heb geprobeerd zo klein mogelijke steekjes te maken, wat nog niet meevalt! Nadat de voor en achterkant genaaid en gekeerd waren, heb ik het Sashiko garen erbij gehaald en ook een quilt potlood. Ik heb een paar strepen gezet als leidraad en toen was ik klaar om te ‘Sashikoën’

Dat viel tegen….Ik had het kunnen weten natuurlijk want hand quilten wordt sowieso steeds lastiger voor me. De draad is voor mijn zere handen te dik om makkelijk door de stof te gaan. Vandaar dat ik niet heel veel gedaan heb. Ik vind het resultaat wel heel leuk geworden en ik heb er weer van geleerd! 

Dank aan de dames die deze uitdaging bedacht hebben en ik ben benieuwd wat er verder nog gemaakt wordt. Ik ga mijn Sashiko kussen kit van mijn Pinterest verlanglijstje halen, want een heel kussen gaat ‘m echt niet worden☺ 

Groetjes Francis

 

 

 

Super leuk Francis dat je zo hebt meegedaan aan de uitdaging! In januari was er één lid dat het naaldenboekje maakte. Dat was Ineke. Zij is daarmee automatisch de winnaar van januari geworden. Het stapeltje Love patchwork and quilting tijdschriften is nog altijd niet binnen, maar we houden hoop… Zodra het er is komt het jouw kant op, Ineke. 

Voor februari breiden we de grenzen van de challenge wat uit: deel deze maand een foto op het forum of op instagram (met #dutchmqgthema) waarin je laat zien dat je aan het SLOW STITCHEN bent met het garen dat je van ons ontving. Je maakt dan kans op het tijdschrift. 

 

De maak er iets moois van uitdaging: januari

Geschreven door Cindy Vissering

Als nieuw lid kon ik me op de valreep nog aanmelden voor deze verlengde uitdaging. Het blok dat ik kreeg toegezonden is één van de eerste proefblokjes van Emmely, vertelde ze, dus op mijn ‘starter’ niveau haha. En samen met al de creatieve ideeën die ik langs heb zien komen met de kerstswap en het garen cadeau van het DutchMQG slowstitching thema had ik al snel wat moois bedacht, dus direct voortvarend aan de slag.

Voor mijn plan had ik een rechthoekig blok nodig, dus ik heb het weesblok ‘on point’ gezet en de bovenste en onderste punt eraf gesneden en in twee delen aan de zijkanten eraan gezet. Met een vulling erachter ben ik aan de slowstitching begonnen…

De voering met het 12wt garen van de nieuwjaarsgroet met een siersteek machinaal (heel slow!) erachter gezet, daar heb ik wel even mee geworsteld.

Een naaldenboekje was populair bij de kerstswap, op foto’s zag ik steeds alleen de buitenzijde. In de blog van Merel kwam ook het naaldenboekje weer terug en ben ik me erin gaan verdiepen waar zo’n boekje goed voor was…. En ja, herkenning! Sinds ik een nieuwe naaimachine heb in december (eentje die meer kan dan alleen rechtuit, zigzag en achteruit…) was ik begonnen met het doorstikken van mijn eerste quilt (SugaridooBerninaQAL) met free motion. En ja, dan wissel je van machinenaald en ook heb je een naald rondslingeren om de eindjes netjes in de sandwich weg te werken. Dus: mijn naaldenboekje moest mijn voorraad machinenaalden bergen in zijvakjes en vilten bladzijdes voor alle type naalden.

Zo gezegd, zo gedaan… Ik ben erg tevreden met het resultaat. En heb ook weer gemerkt dat ik slowstitching wel leuk vind als er direct iets moois uitkomt, maar voor het dichtzetten van de kopnaden met de hand…. Dus ik heb besloten om de binding van mijn eerste quilt gewoon geheel machinaal vast te zetten, dan maar een extra stiklijn….

Dank je wel dat ik mee mocht doen!