In de afgelopen maand zagen we mooie roosachtige vormen voorbij komen. Heel goed passend bij het voorjaar, met al haar bloemenpracht! We kregen het er warm van (gelukkig maar, want het zonnetje gaf nog niet veel warmte).
En dan is het nu al weer tijd voor het derde en laatste IMPROV-recept. We blijven ook deze maand in de flora. Cindy heeft een uitgebreide beschrijving gemaakt van haar improv – bomen – blok, aangevuld met foto’s. Je kunt ook dit blok weer maken in verschillende maten. Maak je één boom per blok of maak je er meteen een bosje van? Heel benieuwd om alle variaties die jullie zullen maken te zien verschijnen!
Het recept vind je weer op de ledenpagina, aangevuld met de kleurplaat om je layout aan te vullen.
In de komende weken zullen we niet alleen deze bomenblokken voorbij zien komen, maar ook de IMPROV miniquilts die leden hebben gemaakt voor de SWAP. Halverwege deze maand is het namelijk echt tijd om die te gaan verzenden. Zin in!
En dan komt er volgende maand weer een nieuwe techniek aan bod. Wat zal dat worden……
Dit komt in mijn hoofd als ik denk aan de improv swap waar ik nu aan bezig ben. Het lijkt op klepper-de-klepper-de-klep-klep-klep. Ik weet nou niet of dit komt van klepperen door op klompen te lopen of door met kleppers te spelen. Ik heb nooit op klompen gelopen maar wel geklepperd met zelfgemaakte kleppers die de timmerman had gemaakt. Kennen jullie die nog? Dat was ver voor ik maar ooit van quilten had gehoord. Grappig dat één zo’n woord je kan terugwerpen in de tijd. Swapperen dus!
Nu ik me al een aantal jaren in de quiltscene begeven heb, is swappen een heel normaal woord. Het betekent natuurlijk gewoon zoiets als uitwisselen. In ons geval uitwisselen van een quiltje of reutefleut wat je voor een ander maakt.
Ik heb geregeld meegedaan met swaps binnen het DutchMQG én het MQG in Amerika.
Ik denk aan de eerste keer, de tasjes/bags.
Maar wat vind ik nou zo leuk aan swappen? Even nadenken brengt me op het volgende:
Spanning: Een stukje spanning nadat ik me heb opgegeven. Wie is diegene waar ik iets voor maken mag en ken ik die misschien? Niet dat dat hoeft, maar soms helpt dat wat. Welke aanwijzingen krijg ik, welke kleur vindt diegene leuk…en ligt die kleur mij ook?
Idee: Gaat het lukken om met de gegeven aanwijzingen tot een idee te komen? Een idee wat mij ligt en in het straatje past van de swapper. Soms komen er aanwijzingen op het formulier wat wordt toegestuurd, soms via Instagram. Soms moet je zelf op zoek naar het account op Instagram van je swapper, en vind je daar dan wat je zoekt? En helpt dat dan om tot dat idee te komen waar je fijn mee aan het werk kan?
Stoffen: Heb ik voldoende moderne stofjes in de gewenste kleur van mijn swapper? Vaak wil ik geen nieuwe stoffen aanschaffen…en zeker niet als het niet míjn kleur is. Ook deze keer bij de improv swap waar ik nu mee bezig ben, wil ik geen extra stof kopen. Mijn kamer bulkt uit. Maar mijn doos met de gewenste kleur is niet supervol. Zeker buiten mijn comfortzone. Help!
Uitdaging: Lukt het om binnen de gestelde tijd het quiltje te maken? Of komt er van alles tussen waardoor het stressen wordt. Meestal krijg je best ruim de tijd. Maar voor me uit schuiven ken ik ook wel. En dan wordt het lastig. Vandaar dat ik nu al een heel eind ben, inmiddels wetende dat er vakantieplanning tussen is gekomen. Wat ik ook niet van te voren wist. Dus ben ik blij dat ik aan quilten toe ben.
Blij: Gaat mijn swapper tevreden zijn met het quiltje? Want dat is een, voor mij, enorm belangrijk element. Ik wil er zelf blij mee zijn, maar zeker ook wil ik dat mijn swapper er blij mee is. Wat er verder met het quiltje gedaan wordt, is niet aan mij. Gaat het gebruikt worden, wordt het weggegeven, alles kan. Eigenlijk vind ik dat ook niet zo belangrijk. Als de swapper er maar tevreden mee is.
Nieuwsgierig: Eigenlijk ben ik altijd wel nieuwsgierig naar wat andere deelnemers aan de swap gemaakt hebben. Het levert dus altijd ook inspiratie op voor volgende projecten. Want ieder idee van een ander is weer anders, en levert weer nieuwe ideeën op. Leuk hoor.
Wat ik erg fijn vind bij DutchMQG is dat er niet wederkerig geswapt wordt (A voor B, en B voor A) maar dat er blind uit de swappot wordt gekozen. Ik vind het spannender, omdat je geen enkel idee hebt wie er voor jou bezig is. Zo ook jouw swappartner dat niet weet. Ik verkneukel me vaak over het geheime stukje van een swap.
Hier nog wat voorbeelden van eerdere swaps waar ik aan hier mee deed.
De kaartjes…
De kussens…
Ik heb wel wederkerig geswapt hoor. Bij de jaarlijkse Mini Quilt Swap van het MQG rondom Quiltcon is het wederkerig. Het spannende híeraan vind ik toch het internationale. Vanuit welk land komt je swappartner? Beheerst iemand het Engels voldoende om in die taal te communiceren of moet alles vertaald worden. En wat ik er ook spannend aan vind, is het niveau wat je moet opgeven omdat ze koppelen per niveau. Wat ben ik nou: mediate, advanced?
Bij wederkerig swappen weet je dus wie voor jou bezig is, ook al ken je die persoon niet in het echt. Je kunt elkaar bevragen over wat iemand verwacht of leuk vindt. Dit legt de lat toch ook wel weer hoger op de een of andere manier. Ik vond het destijds erg leuk om te doen, maar een totale afknapper toen het op versturen aankwam. Of eigenlijk meer over het in huis krijgen van mijn quiltje vanuit het buitenland. Het kostte me veel geld om de douanekosten te betalen. Je moet dat voldoen voor je nog maar wat gezien hebt, en stel dat het een monstertje is!
Ik was zo teleurgesteld over de hoge kosten dat ik het een aantal dagen heb laten liggen bij de post. Eerst moest de teleurstelling uit mijn lijf, want ik wist dat ik niet meer objectief kon kijken. Gelukkig was het een prachtig quiltje en was er goed geluisterd naar mijn wensen. Maar spannend…dat uitpakken. Pfff. Ik voel haast nog de zenuwen.
De laatste swap waar ik vanuit DutchMQG aan mee deed waren de speldenkussens. Best nog een puzzeltje om aan de wensen van mijn swapper te voldoen qua wensen: kleur en functionaliteit.
En nu…..kan ik natuurlijk nog niets anders laten zien dan een nieuwe sneak peek.
Het vordert gestaag en ik heb het naar mijn zin tijdens het werken eraan.
Ik ben José Visser, op deze website kun je mij vinden als Sopra en op andere social media als Atelier Sopra. Zoals ik op mijn eigen website schrijf:
In de vorige eeuw ben ik geboren in Utrecht. Mijn man en ik wonen tegenwoordig in Haaren (Noord Brabant, tussen Tilburg en Den Bosch) met onze teckel Scharrel en een Friese Stabij Flos. Onze twee kinderen zijn het huis uit.
Ik heb van mijn vader leren breien toen ik 5 jaar oud was. Mijn basisschoollerares deed de rest. Ze leerde me breien, haken en naaien.
Na diverse opleidingen Textiele Vormgeving, heb ik een opleiding tot docent coupeuse gevolgd. Hierna heb ik mijn eigen bedrijf opgezet als ontwerpster en coupeuse in de mode-industrie. Ik ben gestart met het ontwerpen van damesmode, daarna kinderkleding en later heb ik als ontwerpster in de bruidsmode gewerkt.
Tijdens een 3-jarige viltopleiding ben ik in aanraking gekomen met het verven van wol. Dit heeft mij geïnspireerd tot het verven van mijn eigen brei- en haakwol voor eigen projecten. Daar kreeg ik zoveel complimenten over en vraag naar, dat ik dit omgezet heb naar een webshop methandgeverfde wol en de naaimachine ging, na 30 jaar en met een doek er overheen, aan de kant.
En toen ging het toch weer kriebelen. Op Instagram kom je tenslotte van alles tegen en door Crea-avonden leerde ik Françoise Maarse kennen en daardoor het quilten.
En nu ben ik aan mijn eerste quilt begonnen, “The Three Dudes” en heb ik plannen voor nog veel meer… Maar in mijn hoofd gaat alles sneller dan in werkelijkheid.
Tussendoor ben ik ook mee gaan doen met de B.O.M. en kwam erachter dat ik paper piercing een hele leuke precieze techniek vind, oh nog zoveel te leren.
Ik heb gemerkt dat mijn hart vooral uitgaat naar moderne geometrische patronen. Voorbeelden zijn de quilts van @Feltlikesweets, @Eudaimonia Studio en @exhaustedoctopus. @exhaustedoctopus heeft mij geïnspireerd met haar Sashiko borduren en met name hoe ze dit verwerkt in haar quilt.
Mijn favoriete kleuren zijn donkerrood, grijs en zwart, dat wordt nog een heel gepuzzel om ook andere kleuren te gaan verwerken.
Ik ben lid geworden van DutchMQG in de hoop zielsverwanten te vinden om kennis en inspiratie te kunnen delen en te vinden. Wie weet tot snel!
https://www.dutchmqg.nl/wp-content/uploads/2023/05/foto-2-1-rotated.jpeg480640Gast Bloggerhttps://www.dutchmqg.nl/wp-content/uploads/2017/04/Logo-Dutch-MQG-01.pngGast Blogger2023-05-21 22:32:102023-05-21 22:32:39Een DutchMQGlid stelt zich voor: José
Als lid van DutchMQG kun je ervoor kiezen om ook een account te krijgen bij The modern quilt guild in Amerika. Dat is de overkoepelende organisatie voor modern quilten waar wij als vereniging bij zijn aangesloten.
In deze blog leggen we uit wat deze organisatie doet en wat voor jou de toegevoegde waarde is als lid.
Geschiedenis
The MQG begon als een website/blog om de passie voor modern quilten te delen en een online ontmoetingsplaats te creëren, net zoals wij dat proberen te zijn voor moderne Nederlandstalige quilters. Ze zijn er om te ondersteunen, aan te moedigen, kennis te delen en om vriendschappen te sluiten.
Al snel begon de interesse te groeien en ontstonden er kleinere lokale groepjes door heel het land en later over de hele wereld. Het is inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met verschillende werknemers en vrijwilligers.
Up-to-Date
The MQG is toonaangevend in het beschrijven welke werken onder moderne quilts vallen.
Zo hebben ze heel recent een nieuw logo en huisstijl gecreëerd op basis van feedback van de leden en de definitie van modern quilten opnieuw bekeken.
Modern quilten staat volgens hen vooral voor originaliteit en innovatie. Nieuwe ideeën en spelen met kleuren en stof zijn belangrijker dan het volgen van een klassieke techniek of het gebruik van perfecte naadjes. Er zijn geen grenzen en de stijl zal zich continu blijven ontwikkelen. Een quilt moet “nuttig” zijn, een echte gebruiksquilt, maar je mag zelf invullen wat dat voor jou betekent. Of dat dan is dat je eronder kunt liggen of dat je ervan kunt genieten aan de muur.
Ze beschrijven een aantal technieken die kunnen voorkomen in moderne quilts, maar dit zijn maar richtlijnen. Binnen een moderne quilt kunnen meerdere van deze onderwerpen worden teruggevonden of soms zelfs geen van allen.
Het gaat om:
felle kleuren of veel contrast
improvisatie
minimalisme of maximalisme
veel witruimte “negative space”
geen standaard rasters zoals alle blokken op een rij met sashing ertussen.
modern traditionalism, oude patronen in een nieuw jasje
Wat deze richtlijnen betekenen en hoe ze eruit zien in een quilt kun je hier lezen.
“Whatever” by Katie Larson won de eerste prijs in de categorie Small Quilts tijdens QuiltCon 2017.
Activiteiten
Als bestuur kunnen we The MQG om hulp en ondersteuning vragen en ons aansluiten bij activiteiten zoals: Sewalongs, fabric challenges, swaps en thema’s.
Je bent natuurlijk ook vrij om zelf aan een van de activiteiten die MQG organiseert mee te doen. Nu is het bijvoorbeeld een goed moment om aan te sluiten bij de make-difference-challenge waarbij je een quilt maakt om aandacht te vragen voor het klimaat. Leden kunnen vervolgens stemmen op de beste inzending en de opbrengst wordt gedoneerd aan een goed doel. Hier kun je meer informatie vinden.
Natuurlijk is er ook Quiltcon dat wordt georganiseerd door The MQG, De grootste moderne quilttentoonstelling van de wereld. Er zijn winkels, wedstrijden, lezingen, workshops en quilts zover je kunt kijken.
Quiltcon wordt ieder jaar georganiseerd in Amerika. Dat zal voor veel van onze leden te ver weg zijn, maar je kunt er veel van volgen op social media en de quilts bekijken in de catalogus.
Als DutchMQG hebben we een paar keer meegedaan met de community outreach challenge waarbij we gezamenlijk een quilt hebben gemaakt volgens een thema en kleurenpalet dat later aan een goed doel wordt geschonken. Hiervan is ieder jaar een aparte tentoonstelling te bewonderen op Quiltcon.
Als lid word je iedere maandag via een Engelstalige nieuwsbrief op de hoogte gehouden van komende activiteiten en nieuwtjes. En dan is er natuurlijk nog de website.
Zodra je bent ingelogd verschijnt er bovenaan een knopje in blauwe letters ”MQG resource library”. Daar kun je hart ophalen wat betreft modern quilten.
(Je kunt inloggen met hetzelfde mailadres dat je bij ons gebruikt. Klik eventueel op wachtwoord vergeten als je niet meer weet hoe je in je account moet komen.)
Je vindt daar quiltfoto’s, patronen, techniektips, webinars, kleureninspiratie, nieuwtjes, geschiedenis, artikelen, video’s. Gemaakt door leden en bekende quilters.
Het is een hele lange lijst. Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je ook zoeken op techniek, thema of soort. Natuurlijk wel allemaal in het Engels.
In onze serie Expeditie MQG hebben we wat interessante artikelen/patronen en webinars gekoppeld aan onze thema’s van het kwartaal. Neem eens een kijkje tussen die blogs om een indruk te krijgen van wat er allemaal te vinden is.
Tot slot
Vrijwel al onze leden hebben al een account bij The MQG en dus toegang tot hun website. Het is echt de moeite waard om eens te gaan kijken voor wat inspiratie of om een nieuwe techniek te leren.
Wat vind jij het leukst aan The MQG website? Deel het hieronder zodat anderen jouw tip(s) kunnen lezen en bekijken op de site.
https://www.dutchmqg.nl/wp-content/uploads/2023/05/MQG_main-logo2023.png381775deveneyhttps://www.dutchmqg.nl/wp-content/uploads/2017/04/Logo-Dutch-MQG-01.pngdeveney2023-05-14 22:38:022023-05-14 22:38:32The Modern Quilt Guild
De eerste maand IMPROV zit er al weer op: snijden en versnijden. Is het gelukt? Het is ook een beetje loslaten dit… We zagen in ieder geval verschillende versies voorbij komen. Ook weer goed om te zien hoe stof en kleurkeuze ook hierbij veel doen.
vlnr Annette, Janneke, Emmely, Nathalie, Ine, Mique, Muriel, Liesbeth, Ingrid
Het nieuwe blok is ook weer een improv blok, al zal het sommige wat meer traditionele quilters wellicht bekend voorkomen. Opnieuw is het natuurlijk geen vaststaand patroon maar een recept. Ine heeft het helemaal uitgewerkt in woord en beeld. Ze geeft aanwijzingen voor de drie verschillende maten 3, 6 en 9 inch. Daarbij geeft ze ook nog wat tips om er nog meer iets van jezelf van te maken. Heel veel mogelijkheden weer dus en zoals altijd te vinden op de ledenpagina.
Voor de tweede keer doe ik mee aan de Round Robin. Naast de deelname aan diverse swaps is de Round Robin een erg leuke manier om een aantal mensen beter te leren kennen. Wat zijn voorkeuren van de anderen met betrekking tot patchwork; machine, handwerk of appliqueren? Maar ook kleurkeuze en werkstijl? Mijn mede groepsleden zijn Anna, Monika, Annette en Ingrid.
Het begint al met het maken van het middenblok. Nu na de derde ronde ben ik (mijzelf meegerekend) drie verschillende stijlen tegen gekomen. Ik zelf met applicatie, een ander volledig machinaal en de derde zowel machinaal als met de hand gepatched.
Bij deze Round Robin is er geen gezamenlijk thema, maar werden er wel persoonlijke voorkeuren doorgegeven.
Eén groepslid heeft een bepaald huisdier centraal in het middenblok gezet. Een favoriet huisdier binnen ons gilde, namelijk de kat. Een huisdier waar ik heb niet zoveel mee op heb en niet alleen vanwege mijn allergie. Sorry!! En ja dan wordt het spannend… Want wat ga je als ontvanger van de volgende ronde doen? Helaas het resultaat kan ik hier nog niet laten zien haha!
De afgelopen ronde had ik de uitdaging om een grotere rand te maken dan in het schema stond omdat mijn voorgangster per abuis een te smalle tweede rand had gemaakt. Het middenblok was zeer kleurrijk en de tweede rand bracht de kleuren heel mooi in beweging. Ik wilde de beweging vasthouden en toch weer totaal iets ander doen. En tevens er voor zorgen dat het na twee randen weer de beoogde de maat van de medaillonquilt heeft. Naar mijn smaak goed gelukt.
Ik merk dat ik het, bij deze tweede keer Round Robin, niet spannend vind, maar vooral heel veel plezier beleef om uit mijn comfort zone te komen. Ik ervaar het as een uitdaging waar ik energie van krijg. Ik probeer in het gewenste thema of kleuren te blijven, maar wel met mijn persoonlijke draai er aan.
Ik maak dit keer ook een ‘Schaduw’ Round Robin. Ik heb het middenblok twee keer gemaakt. Eén blok heb ik doorgestuurd en het andere middenblok zelf gehouden. Rond dit blok maak ik de randen die ik voor mijn mede groepsgenoten aan hun medaillonquilt heb gezet. Het lijkt me erg leuk om aan het eind van de Round Robin mijn twee medaillon quilts met hetzelfde middenblok naast elkaar te leggen. Ze zullen waarschijnlijk totaal verschillend zijn!
We hebben nu nog twee ronden te gaan! Ik heb er zin in!
Hoi allemaal, ik ben Mirjam, nog even 53 jaar oud, en ik woon samen met manlief in een klein dorpje in Zeeland. Uitwaaien doe ik aan de Westerschelde. Het strand is namelijk nog 60 kilometer hier vandaan. In het dagelijks leven werk ik gemiddeld 28 uur per week. Op Instagram kun je me vinden als @mcmirrie en op Pinterest gewoon als mcmir.
Als kind groeide ik op met een naaimachine in de huiskamer. Mijn zusje en ik waren al vroeg aan het prutsen met lapjes stof. Al vrij jong ging ik uit huis en schafte ik een naaimachine aan. Heb zelfs nog een cursus van de Knip gedaan (boek heb ik nog steeds). De naaimachine verdween uiteindelijk wel in een kast. We gingen samenwonen in Dordrecht, verhuisde naar Oud-Beijerland en eindigde in dit Zeeuwse dorp. De naaimachine ging steeds mee, maar bleef in een doos. Na mijn borstamputatie wilde ik mijn kleding aanpassen aan mijn nieuwe lijf, maar ik vond niets leuks of vond het te duur (was al een beetje Zeeuws geworden). Dus naaimachine uitgegraven en zelf weer aan de slag gegaan.
Vervolgens ging ik een cursus zelf lingerie maken volgen, werd ik lid van een forum voor mensen die zelf kleding maken. En daar las ik over modernere machines, een lockmachine, een coverlock noem het maar op. Jullie begrijpen dat mijn machinepark zich ging uitbreiden. Er kwam een nieuwe Pfaff en wat extra machines.
Zo nu en dan gebeuren er dingen waardoor je beseft dat je moet genieten van het leven. Op zo’n moment kocht manlief een nieuwe auto en ik bedacht me dat ik eigenlijk wel eens een Bernina wilde hebben. Dat werd een Bernina570QE. De filmpjes op Youtube over de machine lieten leuke moderne quilts zien, misschien moest ik dat quilten maar eens proberen.
Vlak bij mij zit De Quilterie. Tegen de eigenaresse zei ik letterlijk dat ik bij haar de basiscursus “Quilten met de naaimachine” zou volgen, zodat ik voor eens en voor altijd zeker wist dat quilten niets voor mij was. Ze schoot uiteraard in de lach. De cursus zou 6 lessen duren maar door de pandemie volgde ik er maar 5. Ondanks de niet afgemaakte cursus raakte ik toch verslaafd aan het quilten. Youtube en Instagram hebben me een heel stuk verder gebracht. Ook de Bernina Quilt Along samen met Sugaridoo was een heel leuk project.
Mijn inspiratie haal ik eigenlijk overal van vandaan. Ik probeer altijd even de Triple Play van Missouri Star Quilt Company te kijken en Donna Jordan van Jordan Fabrics vind ik ook leuk.
Inmiddels heb ik al 2 keer een patroon getest voor Jenna Luedecke en ben ik verslaafd geraakt aan foundation paper piecing.
Kleuren kiezen en contrast vind ik het moeilijkste. Momenteel doe ik mee aan de “365 quilt challenge” van Kathryn Kerr en moet ik kleuren als donker, medium, licht, etc. hebben. Als ik dan blokken van anderen zie, dan realiseer ik me dat ik meer contrast nodig heb.
Patronen kopen doe ik eigenlijk niet zo vaak, volgens mij heb ik er 4. Ik ben al geruime tijd bezig met een patroon van Elizabeth Hartman en ik heb de “Love and Stitches Quilt” van Megan Collins af. Er is online genoeg aan gratis patronen te vinden.
Je kunt wel zeggen dat quilten echt mijn therapie is. Niets zo ontspannend als even met mijn stofjes knuffelen of een klein naadje stikken. En ik ben ook echt het type van “af is beter dan perfect”, niet dat ik slordig ben, maar uithalen doe ik maximaal 1 keer.
Wie weet tot ziens!
https://www.dutchmqg.nl/wp-content/uploads/2023/04/3foto-scaled.jpeg19202560Gast Bloggerhttps://www.dutchmqg.nl/wp-content/uploads/2017/04/Logo-Dutch-MQG-01.pngGast Blogger2023-04-16 10:28:012023-04-16 10:28:03Een DutchMQGlid stelt zich voor: Mirjam
We kondigden het in de UPDATE het begin van de week al aan: het is weer tijd voor een SWAP. En natuurlijk koppelen we die aan de techniek van dit kwartaal IMPROV. Een techniek die in het modern quilten wordt toegepast op veel verschillende manieren.
Voor de swap begint hopen we je al wat te inspireren met verschillende improv technieken en wat beelden van onze swaps in het verleden. Aan het eind van dit bericht lees je nog een keer de swap-oproep en vind je de link naar het formulier om mee te doen.
IMPROV
Natuurlijk maakten we ook voor dit kwartaal een Pinterestbord. Maar we wijdden er al eens eerder een thema aan improv in januari-februari-maart 2020. Het pinterestbord daarvoor vind je hier.
Door de jaren heen zijn er verschillende blogpost geweest waarin improv-technieken werden beschreven of voorbeelden ervan werden gegeven. Scroll daar eens doorheen om wat ideeën op te doen: www.dutchmqg.nl/category/improv/ Je leest dan o.a. over improv-avonturen van Ine waarin ze meedeed sew-along en workshop van Nicolas Ball en over een workshop die we onder leiding van Irene deden tijdens een #DutchMQGgettogether.
Ook in de galerij vind je een aantal mooie voorbeelden: www.dutchmqg.nl/gallery/. Aanvullingen daarvoor zijn altijd welkom.
blokje van de week nr 22 – ontwerp door Merel
Ook in het begin waren we bij DutchMQG al met improv bezig. In de blokje-van-de-week-serie in 2017 zaten drie improv-blokjes, om precies te zijn in week 7, week 22 en week 25. Drie eenvoudige manieren om tot een blokje te komen door snijden en versnijden. Ze zijn de moeite waard om eens te proberen, zeker als je nog weinig ervaring hebt. De patronen / uitleg vind je nog altijd op de ledenpagina. En wat meer tips en resultaten vind je op het forum van destijds.
blokje van de week nr 7 – door Margablokje van de week nr 25 – door Erica
De plussen zijn al eens in een swap toegepast door Marieke. Zij gebruikte de plussen voor de miniswap in 2020. En ook Ingrid paste deze techniek al eens toe in een mini-top (die uiteindelijk een kussen werd, een leuke manier om zo’n miniquilt te gebruiken trouwens).
Merel maakte met de slice-and-insert techniek die je in het eerste blok van dit kwartaal al tegenkomt nog een recept voor een miniquiltje: de mikado-quilt. Ze deelde deze met ons in het kader van haar uitleg over kleurenleer. Het recept vind je op de ledenpagina.
DUTCHMQGSWAPs
Kijk vooral ook nog eens naar de swaps die we in het verleden organiseerden om je te laten overtuigen om mee te doen… Dat kan via #dutchmqgswap op instagram.
Het is een super leuke manier om elkaar te leren kennen. Het is een fijne uitdaging om eens iets in de smaak van iemand anders proberen te maken. Je maakt op je eigen manier en op je eigen niveau en je krijgt iets waar iemand anders echt haar best op heeft gedaan: een leuke verrassing in je brievenbus.
de resultaten van de miniquiltswap met als thema KLEUR
IMPROV MINIQUILT SWAP
De opdracht is een miniquilt te maken van minimaal 10 inch x 10 inch en maximaal 16 inch x 16 inch.
Als je mee wilt doen, vul dan om te beginnen uiterlijk 14 april dit formulier in met een aantal basisgegevens en wat hints voor je partner.
We koppelen mensen met vergelijkbare improv-ervaring aan elkaar, tenzij dat je helemaal niet uitmaakt.
In de week die volgt krijg je de gegevens van je partner…dan kan de pret echt beginnen! Pssstt niet vertellen voor wie je gaat maken natuurlijk.
Je miniquilt stuur je tussen 16 en 19 juni naar je partner. Zo komen ze allemaal ongeveer tegelijk aan en kunnen we dus hopelijk allemaal in dezelfde week een pakje uitpakken. Spannend!!!
We vinden het leuk als je af en toe iets deelt van je proces natuurlijk (denk aan stofkeuze, eerste snijwerk, detail van je top). Gebruik op instagram de #DutchMQGswap voor deze swap. Ook leuk voor andere leden om te volgen.
En zo is het eerste kwartaal voorbij gevlogen… en wel op de rug van een zwaluw! Wat leuk om al die zwaluwen onze instagramfeed in te zien vliegen. Een paar van jullie maaksels:
En dan is het nu tijd voor een nieuw kwartaal en daarmee een nieuwe techniek. Het wordt …..tromgeroffel….. IMPROV. Het snijden en naaien zonder vaststaand patroon. Ingewikkeld voor een B.O.M. zou je zeggen, maar dat valt mee. De komende maanden krijg je van verschillende makers een handleiding voor een improvblok. Een recept zou je het ook kunnen noemen met verschillende ingrediënten. De hoeveelheden worden niet gegeven, maar de eindmaten staan vast: ook nu kun je weer blokken van 3″, 6″ en 9″ maken.
Dit eerste blok is er een dat de leden van het eerste uur wellicht bekend voorkomt. Het is het blok waarvoor Merel een handleiding schreef voor een kleine workshop op beurzen: SLASH-and-INSERT. We maakten al verschillende van, met solids in verenigingskleuren en daagden bezoekers van de beurs uit om er ook meteen een te maken. Het is immers een heel simpel blok. Perfect voor de eerste maand!
Op de ledenpagina vind je de handleiding / het recept. Je vindt er ook een kleurplaat om je blokje(s) een plekje in de door jou gekozen layout. Natuurlijk zullen jouw strepen anders lopen dan dit beeld, dus mocht je je kleurplaatje preciezer willen, dan moet je zelf tekenen 😉
We zijn heel benieuwd naar de verschillende variaties die jullie zullen maken. Alle vragen kun je hieronder stellen natuurlijk en op het forum.
Meer over IMPROV en over de SWAP (woehoeee) die we dit kwartaal ook organiseren hoor je heel binnenkort. Zin in!
We zijn de afgelopen jaren met zijn allen best vaardig geworden in online vergaderen, zoombee’s en filmpjes kijken 🙂 Zo konden we ook workshops en lezingen volgen die we anders live bezocht zouden hebben, of juist niet, omdat ze aan de andere kant van de wereld werden gehouden.
Ik heb op een paar manieren gebruik gemaakt van die mogelijkheid. Niet elke ervaring was even goed, maar misschien inspireert het jou om er ook eens aan mee te doen.
In het algemeen
Voor elke lezing of workshop was voorbereiding nodig: je krijgt van tevoren uitgebreide info over wat je nodig hebt en wat er klaar moet liggen. Het tijdstip is soms een uitdaging. Het begint in de nacht of gaat tot erg laat door. Of het valt samen met het avondeten.
Maar omdat het online is en je je camera en geluid uit kunt zetten, kun je ook tijdens een sessie nog van alles pakken (of even plassen ofzo). Het gevaar is dan alleen dat je wat van de uitleg mist. Maar mijn ervaring is dat er altijd iemand nog een keer om de uitleg gaat vragen, dus dat is vast geen probleem.
Meestal worden de bijeenkomsten opgenomen en kun je het op een later tijdstip terug kijken. Geen probleem dus om alvast te gaan slapen of op een later moment in te schakelen.
Het succes is wel echt afhankelijk van hoe geanimeerd de host is en hoe ervaren. Bijvoorbeeld: Is de interactie ook leuk of vallen er juist stiltes?
Een aantal van mijn ervaringen om je een idee te geven:
MQG sessions (oktober 2022)
De MQG heeft veel positieve reacties gehad op de online versie van Quiltcon – Quiltcon Together in februari 2021. Ze zagen de mogelijkheid om zo meer mensen te bereiken. Maar omdat Quiltcon in februari gewoon live is (en ze willen natuurlijk niet dat daar minder mensen komen) zijn de online sessies nu in oktober.
Verspreid over 4 dagen waren er lezingen, elke dag onderbroken door een samen-handwerken sessie. Over de dag kun je kiezen om bij alle of enkele sessies deel te nemen. Je hoefde nooit je camera of geluid aan, vragen stellen ging via de chat. Je kon dus ook lekker achterover leunen met een drankje.
De eerste sessie begon onze tijd om 16 u smiddags, en het duurde dus tot middernacht. De handwerksessie (soort zoombee) viel samen met mijn avondeten, dus ik heb daar niet aan mee gedaan.
Ik vond het erg leuk dat er veel verschillende invalshoeken en verschillende manieren van presenteren waren.
Sommigen hadden een strakke presentatie, sommigen lieten live op camera een techniek zien, sommigen hadden een gezellig praatje met veel chaos.
Wat heb ik zoal gezien:
uitleg over handquilten
improv plooien naaien (met een grappig uitzicht op een chaotische naaikamer)
hoe je van papieren collage naar een quilt kunt gaan
hoe inspiratie kan worden opgedaan voor het bedenken van een patroon
wat andere quilters zoal maken
Nadeel: veel schermtijd, niet altijd even goed te volgen, niet iedere lezing interessant
Workshop Brontë (door Jenny Smith, Kay Walsh en Mary Fons)
Dit was een workshop georganiseerd door Quiltfolk en vond plaats op 2 avonden achter elkaar. Je kreeg uitleg en maakte zelf werk. Er was ook interactie. De inspiratiebron was een oude quilt die ooit door Charlotte Brontë is gemaakt. Tijdens de workshop maakten we het middenblok na.
Tijdens het zelf werken kon je luisteren en kijken naar opnames van het bezichtigen van het Brontë huis, de geschiedenis van de quilt en het gezellige geklets van Jenny en Kay.
Voordeel: je maakt ter plekke met goede uitleg en al je eigen spul bij de hand, live contact zodat je vragen kunt stellen
Nadeel: laat ’s avonds
Workshop improv curves (door Sherri Lynn Wood)
Deze (gratis) workshop duurde een avond en werd gegeven voor Sherri vanuit Amerika.
Van tevoren kreeg je een lijst met benodigdheden. Geen patroon, want het is een improv workshop.
Eerst kwamen verschillende mensen aan het woord reclame maakten voor de club waarvan Sherri hoopt dat we lid worden.
Daarna was het tijd om aan het werk te gaan. Sherri deed het rustig voor, liet zien hoe we moesten snijden en naaien en wat de truc met strijken is (curves juist naar het midden strijken!).
Voordat we zelf aan het werk mochten, deed ze een meditatie adem oefening met ons en daarna was het een half uur stil werken. Je hoorde alleen de naaimachine van Sherri.
Na het half uur liet iedereen zijn werk zien voor de camera… althans: van de 650 (!!!) deelnemers werd een aantal gevraagd om wat te vertellen.
Voordeel: nieuwe techniek die goed werd uitgelegd, enthousiaste lesgever. Ook werkte het half uur stil werken heel fijn, je maakt echt meters.
Nadeel: zoveel deelnemers dat er geen interactie mogelijk was
Grappig bij deze laatste workshop was dat er echt van alles mis ging… de zoom werkte niet goed, haar spoeltje liep vast, ze had het verkeerde materiaal klaar gelegd, haar strijkbout viel om en ze liet een glas water omvallen bij haar naaimachine…. En toch bleef ze rustig en was het een goede workshop. Heel leerzaam moment voor iedereen die zich wel eens druk maakt over dit soort dingen. Ademhalen en doorgaan!
En jij? Heb jij al eens meegedaan aan een online quiltcursus, workshop of lezing? Wat zijn jouw ervaringen?
https://www.dutchmqg.nl/wp-content/uploads/2023/03/IMG_20230107_184558837_HDR-rotated.jpg16001200Gast Bloggerhttps://www.dutchmqg.nl/wp-content/uploads/2017/04/Logo-Dutch-MQG-01.pngGast Blogger2023-03-27 23:35:432023-03-27 23:46:32Online cursussen, lezingen of workshops: is dat wat?