Expeditie MQG: Mini & Maxi

Als lid heb je een inlog bij The Modern Quilt Guild in Amerika gekregen. Je hebt vast wel eens op de site gekeken, maar heb je er ook echt iets mee gedaan? Ik zal eerlijk bekennen dat ik er zelf ook niet altijd aan toekom. Daarom ga ik nu op onderzoek uit!

 

Woohoo we hebben weer een nieuw thema! MINI&MAXI dit keer, dus is het weer tijd om de website van The Modern Quilt Quild af te speuren en op zoek te gaan naar inspiratie. 

Ik schreef al eens een blog over pixelquilts en schaal voor de moderne kenmerken serie. Daar vind je al flink wat foto inspiratie voor minimini quilts en voor opgeblazen blokken. Een extra uitdaging dus dit kwartaal om op zoek te gaan naar nieuwe ideeën, maar er komt genoeg content bij op de MQG website, dus dat zal vast goedkomen. Ik heb zin om erin te duiken! 

Ook het nieuwe thema kun je weer helemaal invullen zoals je wilt. Ga experimenteren met hele kleine stukjes stof, dan kun je het thema scraps nog een beetje laten doorlopen. Of ga de uitdaging aan en maak een heel groot blok. Als je wat meer houvast nodig hebt, zoals ik, hebben we ook een nieuwe challenge. Kies 1 van de vier blokken uit en maak die heel klein of juist heel groot. Ik vind een richtlijn af en toe wel prettig, want soms zijn de ideeën er gewoon even niet of zijn er zoveel dat ik niet kan kiezen. 

 

Aan de slag! 

Ik vond tijdens mijn expeditie vooral veel voorbeelden waarbij mini en maxi zijn gecombineerd. Grote, opvallende vormen die samengesteld zijn uit hele kleine stukjes of quilts uit één vorm die van klein naar groot zijn gebruikt. Wat mij betreft ook een toffe invulling van het thema en handig als je niet kunt kiezen. 

Deze quilt hoort bij een aflevering van textile talks die gaat over de quilttradities van de inheemse bevolking van Amerika. Ik heb een klein stukje gekeken en het leek me heel interessant, maar ik dacht meteen aan het thema bij het zien van de quilt. Een hele slimme manier om mini EN maxi toe te passen door met kleine ruiten de prachtige grote ster te vormen. Een heel traditioneel patroon, maar wel een die je ook onderweg kunt maken en waar je kleurkeuze heel belangrijk in is. En dan heb je meteen iets om naar te luisteren tijdens het quilten. 

Hier een voorbeeld waarbij de mini vormen steeds meer maxi worden. En met de juiste kleurkeuze creëer je ook nog eens een fantastisch optisch effect. Van deze quilt is een patroon beschikbaar zodat je meteen aan de slag kunt en niet zelf aan het rekenen hoeft. 

Singularity van Jenn nevitt.

En deze vond ik heeel gaaf!! Wauw wat een prachtig effect. Een cirkel gevormd uit kleine strookjes. Ontwerpster Audrey Esarey laat een paar voorbeelden zien in deze aflevering van fresh quilting. Ze geeft je een inkijkje in haar design proces en vertelt veel over het gebruik van negative space. Heel interessant! Het doet me ook wel een beetje denken aan de Hunt Quilt van Carolyn Friedlander. 

Heb je zin om meer te experimenteren? Lees dan eens dit stappenplan van Yvonne Fuchs over het ontwerpen van mini mini quilts. Vol met foto’s, ideeën en oefeningen om je te helpen als je niet weet waar je moet beginnen. Ze maakt graag kleine quilts omdat je dan allerlei nieuwe technieken kunt uitproberen zonder dat je jezelf meteen verbindt aan een groot project dat veel tijd kost en ze zijn heel leuk om weg te geven als cadeautjes. 

Ik heb natuurlijk ook gezocht naar de blokken van de challenge. Zo kwam ik deze korte tutorial tegen voor het maken van een improv pineapple. Deze is niet gemaakt in hele kleine of grote stukken stof, maar dat kun je zelf aanpassen. Het gebruik van de improvisatie techniek maakt dit traditionele blok ook meteen een stuk speelser. 

Ook voor het “robbing Peter to pay Paul”- blok vond ik een tutorial, maar dan in een versimpelde moderne versie. In dit patroon vind je een korte uitleg over het blok, een paar verschillende lay-outs ter inspiratie en een template set. Misschien een zetje in de juiste richting om met dit uitdagende blok aan de slag te gaan. De templates zijn er in 6 en in 16! inch, als dat niet mini en maxi is ;). Gemaakt door Rebecca Burnett. 

Ik hoop dat je deze nieuwe editie leuk vond om door te scrollen en te bekijken en natuurlijk dat ik je geïnspireerd heb om aan de slag te gaan met de challenge. Er zijn best wat lopende activiteiten, maar voor mij is de zomer juist een periode met meer tijd voor quilten. Ik kijk er enorm naar uit om nog veel meer mooie quilts hier op de website voorbij te zien komen. Ik wens je een hele fijne zomer en graag tot de volgende expeditie! 

 

Alle afbeeldingen en ontwerpen zijn eigendom van © 2021 the Modern Quilt Guild. Alle rechten voorbehouden. Alleen voor eigen gebruik van leden.

De eerste DutchMQG Round Robin is gestart

Of eigenlijk…de eerste drie DutchMQG Round Robins zijn gestart. Er waren maar liefst 17 aanmeldingen, dus we maakten drie groepen: ZUID  –  MIDDEN /OOST – WEST. De organisatoren Monika, Kety en Françoise namen elk een van de groepen voor hun rekening en ze doen natuurlijk vrolijk mee. Zij houden ons ook de komende tijd op de hoogte van de vorderingen van hun groep. 

Nog even ter herinnering: ieder maakt 6 blokken van 9×9 inch en geeft die een plekje op een grid. Vervolgens stuur je de blokken en het grid door naar de volgende maker, die weer 6 blokken maakt die er op de een of andere manier bij passen. Iedere maker heeft steeds 6 weken de tijd. Het thema is VERBINDING. 

 

GROEP ZUID – geschreven door Monika

De groep zuid bestaat uit Iris, Inge, Ingrid, Anne en Monika. We hebben virtueel kennis met elkaar gemaakt en zijn aan de slag gegaan. De groep is een mooie mix van ervaren en onervaren quilters. Door drukke agenda’s is er geschoven met de eerste deadline. Gelukkig is het de meeste gelukt om die te halen en zijn er al mooie blokken naar elkaar opgestuurd.

Anne kiest voor groen en heeft haar stoffen ook meegestuurd zodat het een mooi geheel wordt. Ook haar schriftje is geheel in stijl.

Ingrid kiest voor vogels met coole kleuren (groen/blauw) en Iris voor thema Nederland met delfts blauw / LV als kleuren.

Inge gaat voor georganiseerd scrappy. En het thema verbinding komt tot uiting hoe de andere blokken er bij passen. En Monika heeft als thema een combinatie van verbinden en beweging.

 

GROEP WEST geschreven door Françoise

Spannend om iets te maken en geen idee te hebben waar het zal eindigen. Hoe krijg ik mijn blokken straks terug? Wat hebben de anderen er mee gedaan?

We volgen elkaars blokken op Instagram en houden elkaar op de hoogte van de status van de pakketjes via een whatsappgroepje: ze zijn op de post, de mijne bijna…zijn ze er nog niet?

De eerste ronde nog wat vragen heen en weer over de spelregels en suggesties voor het markeren van de blokken.

Inmiddels hangen hier de volgende blokken op het prikbord en liggen er schetsen klaar. Natuurlijk had ik niet de goede stoffen: te weinig effen lapjes in huis. Dat was een goed excuus om gericht te winkelen.

Nog een weekje werken en dan vakantie. Ik verheug me er op dat ik dan tijd heb om de blokken ook daadwerkelijk te maken en zo verbinding te maken met de blokken van Emmely.

 

GROEP MIDDEN / OOST – geschreven door Kety

De round robin groep Midden Oost is na een weifelende start (wat is nu precies de bedoeling? naar wie stuur ik wat?) behoorlijk op stoom.. De eerste 6 blokken zijn rondgestuurd en een aantal van ons zijn ook al klaar met ronde 2! 

Een aantal deelt ideeën en foto’s en een aantal laat het in het midden, zodat het een verrassing blijft. Het kan allemaal.

Hoe dan ook ontstaat er al leuk contact met elkaar en hebben we afgesproken dat we aan het eind van de round robin een ontmoeting met elkaar plannen om de ontstane quilts te showen en ervaringen te delen. Het thema Verbinden krijgt dus ook op deze manier invulling!

 

Een DutchMQG-lid stelt zich voor: Cindy

Een voorstelrondje, wat leuk! Nou, hier gaat ie dan: mijn naam is Cindy Vissering, ik woon met mijn man in Alphen aan den Rijn en zijn kinderen (20 en 22) zijn regelmatig bij ons. Ik werk 4 dagen en daarnaast enthousiast golfster – wat ook best wat tijd in beslag neemt…

Begin vorig jaar (nog net voor Corona) ben ik eindelijk begonnen met quilten. Mijn moeder leerde me al vroeg naaien, zij was fervent kleding naaister (hobby) totdat ze een nieuwe machine kocht waar het niet goed kwam met de draadspanning. Nou ja, daar heb ik dus mee leren naaien. Daarnaast deed ik ook ander hand- en knutselwerk. Maar dat is in de loop der jaren op de achtergrond geraakt: eerst studie, dan werk, sport, sociaal leven…

Mijn tante is enthousiast log-cabin quiltster en dat heeft me altijd gefascineerd. Maar waar te beginnen? Totdat dus begin vorig jaar de nieuwsbrief van mijn naaimachinehandel de Sugaridoo QuiltAlong onder de aandacht bracht: elke maand nieuwe technieken en goed uitgelegd. Prachtig startpunt! 

De QAL was al in november begonnen, dus ik had wat rijen in te halen. Ik besteedde al mijn vrije tijd aan het quilten en al gauw waren de eerste rijen klaar. Wat nu? Dan maar een tweede starten. Zo gezegd, zo gedaan, met mijn bonusdochter naar de stoffenwinkel om stofjes te kiezen (dat kon nog net voor de lockdown). Zij noemde de quilt-to-be meteen iets wat ze ook weer aan haar dochter zou willen doorgeven later – zo ontroerend!

Ondertussen leerde ik door de goede instructies van Irene (@Sugaridoo) termen kennen en kon zo makkelijk verder ontdekken. Het meest lastigste vind ik het bedenken van een bestemming: hoeveel quilts kan je in huis hebben? Dus ik bedacht dat ik dan maar dubbelzijdige quilts ging maken, twee quilttops tegen elkaar i.p.v. een hele lap stof aan de achterkant.

Ook dat had weer zijn uitdagingen, vooral met free-motion quilting. Het patroon moest immers aan beide zijden passen en daar waar weel naden van beide zijden samen kwamen was het niet om door te komen. Overigens kon mijn oude machine die ik tweedehands tijdens mijn studietijd kocht (en ook draadspanningsproblemen had) niet meer dan rechtuit en zigzag. Het free-motion quilten zou dus moeten wachten totdat ik de Bernina van de Sugaridoo-Quilt-Along had gewonnen…. helaas heb ik zelf een machine moeten kopen. 🙂 

Inmiddels stapelen de ideeën zich sneller op dan ik kan bijhouden met maken. En dan vind ik het ook nog leuk om mee te doen aan allerlei uitdagingen. En ik blijk een voorliefde te hebben voor patronen die niet meer beschikbaar zijn, dus na een intensieve zoektocht is het dan toch maar zelf schetsen en uitvinden hoe ik dat patroon tóch kan maken (want ik ben ook maar een beetje eigenwijs).

Direct na aanmelding bij DutchMQG kwam een oproepje voor een quiltbee in Leiden voorbij. Ik heb me direct aangemeld. Het blijkt een art-quilt-groepje te zijn (van Quiltersgilde, waar ik dan ook maar lid ben geworden) en tussen alles door ben ik me ook in verschillende andere textiel technieken aan het verdiepen. De art-trading-cards zijn daar een voorbeeld van.

Een heel verhaal – terwijl ik nog maar twee quilts helemaal klaar heb: de SugaridooQuilt voor mijn bonusdochter met flamingo’s op de achterkant en een halve SugaridooQuilt als bankdekentje met een in elkaar grijpend kattenblok van JinnyBeyer studio (wat ze dus niet meer verkoopt helaas). Voor de achterkant van de tweede helft voor op de bank ben ik bezig met improv-vissen uit het boek van Nicholas Ball. Daarnaast een kattenquilt van Buggy Barn Quilts dat niet meer uitgegeven wordt. De ontwerpster maakt gebruik van een grappige techniek, die ik nagebootst heb – heel wat denkwerk.

Al met al lekker onderweg en nog lang niet klaar!

Thema van het kwartaal: MINI&MAXI

Hopelijk is de scrapsvoorraad wat gekrompen in het afgelopen kwartaal! Of heb je in ieder geval wat goede ideeën opgedaan voor alle scraps die je nog gaat verzamelen in de toekomst.  

De scrapswap leverde 14 prachtige speldenkussens op. (Zo leuk die swaps, dat gaan we zeker weer doen in het vierde kwartaal!) We delen ze hierbij nog één keertje, gewoon omdat het kan… 

Er zijn ook nog twee maandelijkse prijsjes uit te delen. Ik moet daar toch eens wat meer op tijd mee zijn… sorry! Nog niet in mijn systeem… Marly won april… ook voor mei en juni is er een prijsje te verdelen onder de leden die foto’s deelden met de #dutchMQGscraps of een quilt inzonden voor de tentoonstelling. Naar alle drie gaat gaat snel een leuk patroon (dank Marie-Paule!) en een pakketje scraps (dank Merel!) op weg. Gelukkig zit er geen houdbaarheidsdatum op 🙂 

Dan is het nu tijd voor een nieuw thema. Het is een drukke zomer bij DutchMQG met de volgende rondes van de Round Robin en met de nieuwe Community Outreach Quilt… misschien zijn er ook wel leden die meedoen aan de Make a difference -challenge van MQG met het thema TREES (bomen).

Toch voegen we er nog een leuke uitdaging aan toe. Je kunt het deze keer zo groot of zo klein maken als je wilt… hahaha. Het thema dit kwartaal is immers MINI & MAXI.  Denk aan heeel kleine quilts, miniminiquilts, tiny quilts, doll quilts, mini stukjes kan ook, pixels of minimale vormen… Of juist aan grote quilts, uitvergrote blokken en het opblazen van vormen.  

Klein kan heel handig mee in je tas op vakantie of onderweg. Groot is juist fijn als je niet van plan bent om weg te gaan, maar wel wat extra tijd hebt.

Ooit schreven we al een blog over schaal in modern quilten dat je misschien op een leuk spoor kan zetten. Of kijk eens op het Pinterestbord.

Omdat we weten dat veel leden de houvast van een blok wel heel prettig vinden hebben we weer 4 blokken uitgekozen voor deze  DutchMQGchallenge. Bij elk blok kun je heel goed spelen met schaal. Leuke uitdagingen. Het gaat om deze: 

  • Een Half Square Triangle blok heeft heeeeel veel mogelijkheden, groot en klein.
  • Pineapple blok, prima te doen in paper piecing of door strips te naaien.
  • Robbing Peter to pay Paul is een blok met curves…zeker een uitdaging in het klein.
  • Crown and Star blok, heel traditioneel, maar leuk om te spelen met kleurplaatsing. 

Gebruik een van de blokken op jouw manier, maak het modern, maak het groooot of juist heel klein. We zijn heel benieuwd waar jullie mee komen. Bij klein is het fijn als je quiltje helemaal af is, bij groot is een top die af is ook al heel wat.  

We willen je vragen om je proces te delen met een klein blogje met een drietal foto’s van verschillende stappen. Leuk om te lezen over je pogingen, succesvol of net niet… Het gaat om het leren, naaien, lol hebben met stofjes.

Mail je blogje met foto’s naar info@dutchmqg.nl. We plaatsen ze op volgorde van binnenkomst tussen nu en 30 september en ze kunnen dan hopelijk weer anderen inspireren. Delen op instagram mag natuurlijk ook, maar dan ding je nog niet mee naar de prijs. 

Uit alle mail-inzendingen loten we een winnaar… wat dat deze keer wordt is nog een verrassing (ook voor mij, oeps). Als er veel deelnemers zijn kunnen we nog een tweede (en…) prijsje toevoegen om zo meer mensen blij te maken. 

 

Je hoeft je dus zeker niet te vervelen deze zomer! Zin in! 

 

 

Community Outreach Challenge 2022, meld je nu aan!

Geschreven door Emmely (@infectiousstitches)

We gaan dit jaar weer meedoen aan de Community Outreach Challenge van het Modern Quilt Guild. Net als vorig jaar wordt het georganiseerd door Mique, Ine en Emmely. Het thema is dit jaar ANGLES (= hoeken), waarbij hoeken die niet recht zijn (dus geen vierkanten en rechthoeken) de focus moeten zijn van de quilt. Wij hebben gekozen voor een ontwerp met gelijkzijdige driehoeken, die in tweeën zijn gesplitst in een kleinere driehoek en een trapezium. Door de kleurenplaatsing ontstaan er naast driehoeken en trapeziums ook nog andere vormen, zoals, hexagons, ruiten en V-vormen. Een aantal driehoeken hebben deze onderverdeling niet. Een deel van de quilt bevat negative space om wat rust te geven.

Het kleurenpalet is door citrusvruchten geïnspireerd en bevat naast wit 5 behoorlijk felle kleuren. We hebben ervoor gekozen om deze kleuren ook allemaal te gebruiken.

We gaan de quilt opbouwen uit blokken van 9 kleinere driehoeken die samen een driehoek vormen met zijden van 15 inch. De blokken aan de zijkanten zijn halve driehoeken. Je kan je opgeven om 1, 2 of 3 blokken te maken. Als er veel deelnemers zijn kan het zijn dat je minder blokken moet maken dan je hebt opgegeven. 

Een onderdeel van het ontwerp is dat de 9 basisdriehoeken in een blok verschillend georiënteerd zijn in het blok waardoor een wat random verdeling ontstaat van de vormen en kleuren. Je krijgt daarom een of meer specifieke blokken aangewezen om te maken. Binnen deze blokken mag je de verdeling van de kleuren zelf bepalen maar het is de bedoeling dat de kleuren in twee basisdriehoekjes die naast elkaar zitten regelmatig doorlopen om de extra vormen te creëren. Als je meer dan 1 blok maakt krijg je waarschijnlijk blokken toegewezen die naast elkaar in de quilt komen en dan is het ook leuk als er wat kleurdoorloop is tussen die blokken. 

Je krijgt stof opgestuurd zodat we allemaal met precies dezelfde kleuren werken. Omdat we maar een beperkte voorraad hebben, is het de bedoeling dat je als je je opgeeft ook daadwerkelijk een blok maakt! Zo komen we geen stof tekort. 

Voor het maken van de driehoekjes hebben we templates gemaakt die je zelf kan printen. Zo snijd je de stukken stof op maat om de basisdriehoek te maken. Als je het fijner vindt om met FPP te werken, dan zijn daar ook templates voor. Waar we vorig jaar de uitdaging hadden om curves te naaien, bevat de quilt dit jaar alleen eenvoudige rechte naden. 

We hopen dat we net als vorige jaren weer met heel veel leden samen deze quilt kunnen gaan maken! 

 

Tijdspad: 

Juli: Aanmelden om mee te doen via het forum: hier. Daarna worden de stofpakketjes toegestuurd. Het patroon komt op het leden gedeelte van de website, zodat je het kunt downloaden. 

Augustus-September: Deelnemers naaien blokken en sturen ze naar Mique. Verzenddeadline is 30 september. 

Oktober: Quilttop wordt in elkaar gezet (indien mogelijk door een aantal leden samen), Mique quilt de top en Emmely meldt de quilt aan bij QuiltCon.

November: Ine zet de bies aan de quilt. 

December: Ine maakt de definitieve foto’s en Emmely voegt ze toe aan onze aanmelding bij Quiltcon.  

Begin januari: Quilt wordt opgestuurd naar de VS. 

16-20 februari: Onze quilt hangt op QuiltCon! 

 

 

 

PS Vanwege deze aankondiging stellen we de introductie van het nieuwe thema MINI & MAXI een weekje uit. Lees daarover meer volgende week zondag!

Tula Nova Eden – Deveney

Naam van de quilt: Tula Nova Eden

Afmetingen: ± 140 x 170 cm

Maker:  Deveney

Quilter: Deveney

Gebruikte technieken: English paper piecing, applicatie, straight line quilting, free motion quilting.

Patroon/Bron van het ontwerp: Tula Nova van Tula Pink

 

Een van de eerste moderne stoffen die ik ontdekte waren van Tula Pink. Het was dan ook supertof om haar te kunnen ontmoeten tijdens een lezing waarin ze vertelde over haar designproces. Ik wilde een quilt maken ter herinnering en koos de tula nova quilt. 

Ik wist meteen welke stoffen ik wilde gaan gebruiken, want ik had nog een complete bundel van de Eden collectie liggen zonder doel. Die waren perfect en bleken tijdens het quilten steeds beter te passen door de 3 verschillende kleurstellingen en de juiste maat en hoeveelheid aan leuke afbeeldingen. 

Ik vond het kleurverloop in de originele quilt erg mooi en vrolijk dus ik heb geprobeerd dat aan te houden. Ik heb streepjes en stipjes toegevoegd en ook de witte diamanten komen uit een andere collectie. 

Ik heb heel veel lol gehad met het in elkaar zetten van dit patroon. Ieder ronde weer nieuwe kleurtjes kiezen en knippen. Het naaien met de hand ging best snel. Je kon makkelijk meerdere vormen aan elkaar naaien zonder af te hechten en bij het aan elkaar naaien kon je makkelijk omvouwen op de bestaande lijnen. Al werd hij wel heel snel groter dan ik had verwacht. 

De achtergrond stof is helaas niet van Tula Pink, maar hij was te perfect om niet te gebruiken. Alle kleurtjes komen erin terug, maar hij is toch subtiel. Ik heb een verloopgaren in pastelkleurtjes gebruikt voor het quilten. Op het midden zie je het vooral terug als wit, maar in de achtergrond kun je echt goed de verschillende kleurtjes zien.

Het middenstuk heb ik vooral gequilt door de lijntjes te volgen. Ik wilde wat meer geometrische vormen erin verwerken, maar ik vond het tijdens het quilten toch zonde om door de afbeeldingen heen te naaien. De achtergrond heb ik met free motion schelpen gequilt. Dat vond ik wel spannend om voor een eerste keer meteen op de quilt te doen, maar ik wilde hem graag afhebben zodat ik hem in deze tentoonstelling kon laten zien. En ook maar meteen mijn eerste quilt in het wild foto gemaakt. 

Dear Dotty – ZusjeB

Naam van de quilt: Dear Dotty

Afmetingen: 58 inch x 58 inch

Maker:  ZusjeB

Quilter: Stitched in Color (Rachel Hauser)

Gebruikte technieken: Curves

Patroon/Bron van het ontwerp: Dear Dotty van Stitched in Color

Ik volg het blog van Stitched in Color al jaren. Ze woont nu in Nederland en ik heb haar een keer ontmoet zelfs op onze DoubleDutch naaidag in Leiden. Erg leuk! Ik was gelijk weg van dit patroon en ik wilde wel eens wat beter worden in ronde vormen naaien. Het viel erg mee, het was heel goed te doen. Ik vond het leuk om van scraps stukje samen te. stellen die samen de cirkel zouden vormen. Ook de achtergrond is scrappy in low volumes.

Het leek me al zo lang geweldig om een quilt door te laten stikken. En nu Rachel in Nederland woont kon dat bij haar. Dat was extra leuk, omdat ze ook het patroon heeft ontworpen. Zij kwam met deze suggestie voor het doorstikken, ik vind het echt prachtig geworden, ik ben er erg blij mee. De achterkant heb ik een keer uit de couponnenbak bij de Ikea gevist. Ik vind de psychedlische werking geweldig. Ik heb dit keer gekozen voor een groene binding met kleine hartjes. Ik doe dat eigenlijk altijd met de hand voor de TV. Het is echt een van mijn lievelingsquilts geworden.

Voor mijn moeder – Betty van Os

Naam van de quilt: Voor mijn moeder

Afmetingen: 60” x 72” (150 x 180 cm)

Maker: Betty van Os

Quilter: Betty van Os

Gebruikte technieken: Applicatie

Patroon/bron: onbekend, waarschijnlijk Pinterest.

Deze quilt is uitsluitend gemaakt van oude stoffen die mijn moeder aan mij heeft gegeven toen ze in 2015 ging verhuizen.

Nu is ze dement en woont al enige jaren op een gesloten afdeling.

De quilt is gequilt op mijn kleine longarm; ik ben een beginner en ik ben blij met het resultaat. Veren in de rand want dat vond mijn moeder altijd zo mooi.

Het was een verjaardagscadeau voor haar en ze vond het prachtig! Ze zei dat ze nog veel stoffen herkende: daar had ze een blouse van gehad en daar een jurk van. Ik kon me dat niet herinneren, maar dat zegt natuurlijk niets. Aan de andere kant weet ik ook dat ze graag ‘goeie’ antwoorden wil geven.

Het belangrijkste was dat ze er écht blij mee was!

Golden books meet Little house on the Prairie quilt – Maddie_sews

Naam: Golden books meet Little house on the Prairie quilt

Afmeting: 120x160cm

Maker: Madelon (Maddie_sews)

Quilter: Madelon (Maddie_sews)

Techniek: foundation paper piecing voor het centrale deel, patchwork voor de economy blocks en de achtpuntige sterren. Met de hand gequilt. 

(middendeel met perlé garen, overige delen met 28wt). Vulling: bamboe 

Dit is, voor mij in ieder geval, een hele happy quilt; de kleuren zijn heerlijk mierzoet, er is heel veel op te zien en te ontdekken. Er zitten veel favoriete stoffen in, kortom je kunt er rustig uren onder liggen zonder je te vervelen! 

Het Hope medaillon is ontworpen door Berene Campbell, de rest van de blokken zijn klassiekers. Erg leuk is dat er ook veel stofjes van bee-leden inzitten. De kleuren verklaren het eerste deel van de naam, de sterren zijn voor mij ècht Little House, al hadden ze daar ongetwijfeld een bescheidener kleurenpalet ter beschikking.

Ampersand Quilt – Ingrid Hoekman

Naam van de quilt: Ampersand Quilt 

Afmetingen: 60″ x 60″

Maker:  Ingrid Hoekman

Quilter: Ingrid Hoekman

Gebruikte technieken: niets speciaals, alleen maar mini charms, dwz 2 1\2″ vierkantjes aan elkaar naaien.

Patroon/Bron van het ontwerp: Modern Quilt Perspectives – Thomas Knauer

 

In het boek Modern Quilt Perspectives staan betekenisvolle quiltontwerpen van Thomas Knauer. De Ampersand Quilt is een soort van I-spy-quilt, maar dan anders. De Ampersand staat voor ‘en’, gecombineerd met de afbeeldingen op de stofjes, kun je dan een verhaal maken. ‘En’ krijgt dan meer de betekenis van ‘en toen’ .

De quilt is gemaakt voor een jongedame, die graag leest, schrijft en met taal bezig is, dus dit leek me een goede keus.

Het patroon in het boek gebruikt 3 1\2″ vierkantjes. Ik heb mijn quilt van 2 1\2″ vierkantjes gemaakt, want daar had ik meer keus in. Voor de quilt heb ik geen extra stof gekocht. 

Ik koop regelmatig ‘stalen’ bij mijn lokale quiltwinkel, en die vind ik ideaal om wat eenheid (de kleuren van een stoffenlijn zijn al op elkaar afgestemd), maar ook variatie (elke stoffenlijn heeft verschillende dessins) in mijn berg scraps te brengen. Ik werk niet compleet ‘ad random’, ik hou graag wat controle over de verdeling van de kleuren en printjes.

In de achterkant heb ik met foundation paper piecing de naam van de ontvangster gemaakt. Het kan maar duidelijk zijn wiens quilt het is.

Zoals gebruikelijk, koos ik voor straightline quilting op mijn eigen naaimachine. Lekker makkelijk, gewoon al die naden volgen op 1\4″. De ampersand/low volume stoffen heb ik extra quiltlijntjes gegeven, dat geeft wat meer diepte en verschil in textuur in de quilt.0