Een #DutchMQGgettogether in Deventer

geschreven door Monika 

Zaterdag 5 november was het eindelijk zo ver! Tijd voor mijn eerste gettogether van DutchMQG en iedereen een keer in het echt zien in plaats van op een beeldscherm.

De wekker ging vroeg, in Den Bosch had ik afgesproken om bij Erica in de trein te stappen en samen naar Deventer te reizen. Ik heb haar gevonden en we hebben heerlijk kunnen kletsen, van quilten kwam niks terecht. Ondertussen druppelde er ook allemaal insta berichten binnen van iedereen die onderweg was.

Met de OV fiets waren we al snel bij de locatie: een kerk die omgebouwd was tot school. Binnen was het lekker warm en werden we door Karen en Mique ontvangen met een superlekker taartje en koffie of thee.

Nadat iedereen was binnengedruppeld was het tijd voor de eerste workshop van Cindy over het werken met symmetrie en spiegelen en over tesselation: een patroon van vormen die perfect in elkaar passen zonder te overlappen. Dat kostte aardig wat hersenwerk. Er werd druk gepuzzeld met papier door iedereen. Binnenkort kun je de informatie uit deze workshop teruglezen op de site. De ochtend vloog voorbij, er was een super uitgebreide lunch klaargezet met voor ieder wat wils.

De ochtend vloog voorbij, er was een super uitgebreide lunch klaargezet met voor ieder wat wils. Er werd volop gepraat over quiltplannen, naaimachines en strijkijzer voorkeuren.

Daarna tijd voor workshop 2, die werd verzorgd door Mique en Deveney. Het was een voorproefje van het Round Robin project dat er aan komt. Iedereen had een blok meegenomen en scraps/stofjes. Met de geleende machine van Mique (dank je wel!) kon ik ook aan de slag. De vraag was om met de scraps een rand toe te voegen aan het blok. Dat kon met de FPP-randen die Deveney had meegebracht, maar er werd ook druk geïmproviseerd (ook met curves). Ieder blok kreeg er tenminste 2 toevoegingen bij. Soms ook met stof van de tafel of uit een ander zakje. De resultaten zijn van bovenaf gefotografeerd. Mooi om te zien hoe snel zo’n blok kan groeien en volop ideeën voor de Round Robin verzameld. 

Als afsluiting was er nog een show & tell waarin de prachtigste moderne quilts voorbij kwamen. Wat een leuke dag was het. Een volgende keer wil ik wel weer mee.

Bedankt voor de organisatie en de workshops Cindy, Deveney, Karen en Mique!

Round Robin: samen rond

We starten een nieuwe Round Robin!!!

Op de prachtige resultaten van de vorige kwamen veel leuke reacties. Vooral de uitspraak “Oh… maar dat had ik ook wel gekund, of gewild…..” kwam regelmatig voor. Nu is de kans om mee te doen aan een nieuwe Round Robin, als je de vorige ronde aan je voorbij hebt laten gaan. Maar je kunt natuurlijk ook opnieuw meedoen! 

Een Round Robin is een quilt die je samen maakt. Er zijn verschillende mogelijkheden waarvan de medaillon-vorm waarschijnlijk de meest bekende is. In het blog dat Françoise vorig jaar schreef vind je meer inspiratie en vormen.  

Met een groepje DutchMQG’ers (Françoise, Kety, Monika, Mique en Erica) zijn we via zoom gaan brainstormen over welke vorm we kiezen voor dit jaar. We kwamen uit op modern 😉 , maar wel in de meer traditionele vorm van de medaillon. Deze start met een middenblok waar de andere leden van de groep dan steeds een rand, of een deel van een rand aan toevoegen. 

Tijdens de #DutchMQGgettogether in Deventer op 5 november hebben we ‘s middags al een klein voorproefje daarvan gegeven. 

We streven naar het maken van groepjes van 5 personen. Je hebt steeds 6 weken de tijd om jouw deel van de medaillon te maken. Uiteindelijk levert dit een vierkante quilttop van ongeveer 44 inch op.  Je start met het middendeel: een blok van 12 inch.  Daaraan worden, als in een log cabin blok,  randen van 4 tot 6 inch toegevoegd. In de eerste twee ronden maak je een volledige rand (aan 4 kanten). In de laatste twee ronden voeg je slechts twee kanten toe. Zo houden we de hoeveelheid werk per ronde ongeveer gelijk.

We vragen je om sneak peeks te delen op instagram en/of het forum, zodat iedereen kan meegenieten. Gebruik #dutchmqgroundrobin  Ook willen we deze keer regelmatig een update geven op de website. 

Natuurlijk kun je samen afspreken om een schriftje bij de blokken mee te sturen om zo naderhand terug te kunnen lezen en kijken hoe het maakproces van je quilt gegaan is. Dat werd in de vorige ronde heel leuk gevonden: leuk om terug te lezen. 

Stap erin met een nieuwsgierige blik en laat je verrassen door wat anderen aan je quilttop toevoegen!

DATA 

 • Uiterlijk 1 december schrijf je je in, de week daarna krijg je de indeling. Na je inschrijving kun je al aan de slag met je eigen (vierkante) middenblok van ongeveer 12 inch.
 • We starten deze keer met een kick-off bijeenkomst op Zoom op woensdagavond 7 december om 19.30u.  Dit doen we om kennis te maken met elkaar, wat meer uitleg te geven en zodat iedereen daar al vragen kan stellen. 
 • 15 januari verstuur je eerste blok.
 • 28 februari, 15 april, 30 mei zijn de uiterste verzenddata van ronde 2, 3 en 4.
 • Op 15 juli verstuur je de laatste ronde naar de eerste maker.

Heb je zin om mee te doen??? 

Schrijf je dan in via dit  formulier. We vragen je naast je adres ook om een mobiel nummer, omdat het handig is gebleken om gebruik te maken van Whatsapp groepen.

Natuurlijk zijn de bedenkers, Françoise, Kety, Monika en Mique bereikbaar voor vragen en opmerkingen gedurende het proces. 

Heb je vooraf al vragen of opmerkingen? Reageer hieronder! 

De naaikamer van Sanne

Tijdens zoombees gaat het regelmatig over hoe iedereen zijn quilt-, naaikamer heeft ingericht. Vragen als: “hoe berg jij je spullen op, waar heb jij je projecten liggen, wat hangt daar voor moois aan de muur”? Het leek mij dan ook erg leuk om een blogserie te starten met een kijkje in de verschillende naaikamers, quiltstudio’s, keukentafels en plekken waar we (hand)werken. Leuk om eens te kijken bij een ander, elkaar nog beter te leren kennen en misschien doe je er ook nog wel inspiratie van op. 

Om het goede voorbeeld te geven, bijt ik zelf de spits af met een kijkje in mijn kamer. In dit huis dat we eind 2021 hebben gekocht, heb ik gelukkig een eigen plekje waar ik kan werken. Ik heb me de “middelgrote” slaapkamer toegeëigend, een kamer van ongeveer 3 bij 4 meter, met een flink schuin dak aan een kant. Het is zowel mijn werkplek voor mijn eigen bedrijf, als mijn naaikamer en rommelhokje in één. Ik probeer de rommel te beperken, met wisselend succes, hopelijk herkenbaar voor velen…  Ik zorg er in ieder geval voor dat het rondom mijn bureau netjes opgeruimd is. De reden is dat ik er ook moet werken en ik wil niet dat mijn leerlingen (of ik) afgeleid zijn door de rommel in beeld tijdens de lessen. Daarnaast is het vrij snel een rommeltje, omdat het een vrij kleine kamer is, met meerdere functies. Voor de foto’s heb ik heus niet extra opgeruimd hoor…. 😉

Het afgelopen jaar heb ik dit langzaamaan ingericht en het is echt mijn eigen plekje geworden. Ik heb na flink wat heen en weer schuiven de kamer ingericht in “zones”. Aan de raamkant staat de tafel waaraan ik naai. Ik heb niet zoveel plek op de tafel, maar omdat ik meestal aan kleine projecten werk is dit eigenlijk nooit een probleem. Als ik sashing of binding eraan moet zetten trek ik de tafel vaak de kamer in zodat ik meer ruimte om me heen heb. Het bureau dat ik hiervoor gebruik heeft 2 lades, dit vind ik echt ideaal voor alle gereedschappen en notions die ik vaak gebruik. De spulletjes hebben ongeveer een vaste plek in een van de bakjes in een la. Ik had eerst alles los in de la, maar toen was ik constant alles kwijt.

Naast de naaimachine en onder de tafel staan nu nog veel bakken/manden en ladekastjes met allerlei spulletjes. In de grote bakken zitten lappen stof om kleding te maken en grote lappen voor de achterkanten van quilts. Het plastic ladekastje zit echt vol met van alles: alle EPP papiertjes, WIP’s, borduurgaren, vilt en ook mijn scraps zitten hier in een aantal lades. Ik wil dit ooit nog een keer op gaan ruimen en een kastje op maat maken zodat het er beter in kan, maar dat heeft geen haast…. En eigenlijk weet ik nog niet precies wat ik wil, dus tot die tijd zal het een stapel blijven denk ik. 

Aan de kant van de blauwe muur is mijn “werkplek”, mijn hoge bureau waar ik ook kan staan staat hier, mijn computer, de (half)jaarplanning hangt hier en mijn werkmaterialen zitten in de witte hoge ladekast. Aan de muur hangt een EPP project in wording en een rooster waar ik leuke kaartjes en gekregen mini-quilts van o.a. swaps aan heb hangen. 

Ik ben echt superblij met het uitzicht dat ik vanaf mijn werkplek aan het hoge bureau heb. Ik kijk namelijk uit op de vaart voor ons huis. Elk seizoen verandert het uitzicht enorm, in de zomer varen er ontzettend veel bootjes langs en nu in de herfst geniet ik van de mooie herfstkleuren die de verschillende bomen krijgen.

Aan de derde muur, de kant waar ook de deur zit, heb ik afgelopen maand helemaal op de schop gegooid (heeft heus niets te maken met deze blogserie hoor….). Ik wou altijd al graag een fijne stoel in mijn kamer om te lezen, te studeren en te handwerken en nu heb ik dat voor elkaar. Het is ook gelijk mijn favoriete plekje in de kamer, zeker nu het kouder wordt, lekker met een cappuccino en een handwerkje onder een quilt.

Ook met het vintage kastje dat daar staat ben ik superblij, het zit vol met fat quarters die ik in de loop der jaren bij elkaar heb gekocht en gekregen. Bij een nieuw project kan ik echt genieten van het opentrekken van de lades en kijken naar wat ik heb en wat ik kan gebruiken. Op het kastje zelf liggen een aantal quilts die wachten op een binding of nog doorgequilt moeten worden. Op de plank aan de muur staan al mijn garens op een houder en een van mijn favoriete cadeautjes dat ik van een quiltvriendin kreeg: een verzamel box met sulky handgaren dat ik enorm vaak gebruik.

Ik vond het erg leuk (en toch ook wel spannend) om een iedereen een kijkje te geven in mijn kamertje. Ik hoor graag tips voor mijn rommelhoekje, hoe doen jullie dat? 

Round Robin: een terugblik

in aanloop naar de nieuwe Round Robin ronde 🙂 blikt Françoise terug op de eerste DutchMQG Round Robin. Als je nog even wilt nalezen hoe het toen startte, kijk dan hier. Een paar van de resultaten van de eerste ronde zijn toegevoegd. Er waren 3 groepen van 5 of 6 quilters. Hopelijk inspireert het je om deze keer (weer) mee te doen. 7 november lees je meer…

Ze zeggen wel eens: Quilting is sharing en dat geldt ook zeker bij het meedoen aan een Round Robin. Samen werk je aan quilts. Iedereen begint aan een quilt en stuurt deze vervolgens door naar de volgende. Tegelijkertijd ontvang je dus ook weer een quilt en daar werk je dan weer aan. Zo gaat dat een aantal rondes door en tenslotte krijg je je eigen begin weer terug aangevuld tot een quilt.

Spannend om je eigen werk door anderen te laten aanvullen. Misschien heb je bij het maken van jouw blokken al een idee hoe de quilt er uit moet zien? Daar hebben de 4 of 5 quilters na jou geen boodschap aan. Ze gaan hun eigen weg en zo doe jij dat ook met hun begin. Soms is dit best moeilijk, maar het is ontzettend leerzaam en interessant om met andere kleuren te werken, verder te ontwerpen en je het vooral niet te moeilijk te maken.

Het is namelijk geen wedstrijd wie de meeste stukjes in een blok heeft bedacht of de moeilijkste vormen heeft getekend. Het gaat om het geheel en soms vraagt dat om een eenvoudig blok. Het maakt niet uit of je een beginner bent of gevorderd. Waar de ene quilter een beginner is in het quilten, is de ander een beginner in het moderne werk. (Ik quilt al 30 jaar, maar vind mezelf nog een absolute beginner op het moderne vlak…).

Soms heb je wat stress: je hebt niet het juiste stofje in huis, je hebt het druk en er is wel een deadline (maar die is er altijd met dit soort projecten, het maakt niet uit of de tijd tot de volgende ronde nu 6 of 10 weken is…), je voorganger is net wat laat met opsturen of je hebt geen inspiratie.

Gelukkig is er voor alles een oplossing: laat je inspireren door de stoffen die je wel in huis hebt en ga gewoon aan de slag. Houd het simpel, zodat de blokken snel te naaien zijn en ook met een moe hoofd lukken. Wees dus realistisch. En heb je echte tijdnood? Dan trek je aan de bel in je groep, even een berichtje en dan lossen we het op.

Zelf twijfel ik bij elke activiteit of ik wel of niet mee zal doen. Maar deze Round Robin laat ik niet aan me voorbijgaan. Want stiekem helpen die deadlines ook om gewoon lekker met lapjes bezig te zijn, in contact te zijn met medequilters door foto’s te delen in de app-groep, op instagram en door de brievenbuspakketjes. Hoe leuk is het om een dikke envelop te openen en je te laten verrassen door een quilt in wording, de verhalen erbij te lezen en jouw bijdrage te mogen leveren.

 

En als ik dan eenmaal met lapjes bezig ben, dan komen er vanzelf nog wel wat oude projecten tevoorschijn waar ik dan weer aan verder werk. Dat is dan weer mooi meegenomen. Intussen realiseer ik me dat het quiltwerk van mijn vorige round robin nog niet af is. Ik neem me bij deze voor om die af te hebben voordat de volgende start. Alleen al om die reden is het dus goed dat ik weer mee doe. Ik verheug me er op: elkaar beter leren kennen en samen quilten. Hoe fijn is het om deze passie met anderen te delen? Schrijf je straks in, doe mee, beginnend of gevorderd: het maakt niet uit.

Expeditie MQG: Ombre

Als lid heb je een inlog bij The Modern Quilt Guild in Amerika gekregen. Je hebt vast wel eens op de site gekeken, maar heb je er ook echt iets mee gedaan? Ik zal eerlijk bekennen dat ik er zelf ook nog niet aan toegekomen ben. Daarom ga ik nu op onderzoek uit!

 

We sluiten het jaar kleurrijk af en duiken voor het laatste kwartaal in het thema: 

OMBRE

Je maakt iets quilterigs in een patroon, stof, ontwerp, vorm naar keuze, als er maar een kleurverloop in zit. 

Mocht je het nog niet hebben gelezen, Mique heeft het mooi uitgelegd in haar blog hier

Er worden al leuke dingen gedeeld en gemaakt rond dit thema en ik heb ook mijn Ombre gems quilt maar eens van de WIP-stapel gepakt (work-in-progress). 

Mocht er nog niet meteen een project te binnen schieten. In deze blog vind je inspiratie van de officiële the modern quilt guild website

Heb je trouwens al gezien dat de website een compleet nieuw jasje heeft gekregen? 

Het ziet er rustiger uit en een stuk overzichtelijker, vind ik zelf. 

Maar helaas zijn een groot deel van de resources niet meegenomen zoals bijvoorbeeld de galerij, waar ik altijd veel inspiratie uithaal voor deze serie. Ik hoop dat dat nog terugkomt, maar voor nu heb ik mijn best gedaan wat leuke ombre technieken bij elkaar te zoeken. 

Quiltpatronen

Heb je zin om snel aan de slag te gaan met iets simpels? Dan is de Strut quilt van Silvia Sutters misschien iets voor jou? 

Strut quilt van Silvia Sutters 

Een simpele stroken quilt, maar met een mooi ombre effect. Je kunt hier het patroon en de templates vinden, maar je kunt de quilt ook als inspiratie gebruiken en er je eigen fantasie op loslaten. Een andere vorm in een kleurverloop lijkt me ook leuk, herhaal de blokken in verschillende kleuren of maak er een mini van. 

De double bubble quilt, een van de nieuwste quilts uit de resources, sprak me ook wel aan. Het voorbeeld is misschien niet de klassieke versie van ombre, maar er zitten verschillende stoffen in van licht naar donker. Ik was vooral verrast door de vorm. Een leuke inspiratie om mee verder te gaan. En mocht je vooral voor de kleur zijn gevallen, er staan nog een aantal quiltpatronen in dezelfde kleuren op de website

 

 Double bubble van Bobbi Gentili 

 

Transparantie

Een andere insteek van het ombre effect is transparantie. Je gebruikt verschillende waardes van een kleur om de illusie te wekken dat de vormen over elkaar heen liggen. 

In deze aflevering van fresh quilting vertelt Yvonne Fuchs hoe dat werkt. Ze maakt een voorbeeld blok en geeft een paar layout opties om verschillende quilts te maken. Ze geeft ook goede tips voor het kiezen van geschikte stoffen. En er hangen een paar prachtige voorbeelden op de achtergrond. 

 Transparency design, Yvonne Fuchs, Fresh quilting 206

Iemand anders die het transparantie effect gebruikt is Audrey Esarey.  

In dit artikel geeft ze gewoon een aantal tips over nauwkeurig quilten, maar tussen de voorbeelden staan een paar quilts uit haar watercolor serie.

Echt prachtig en de moeite waard om eens op te zoeken. 

En de bonustip die ze geeft is misschien wel handig. Maak een zwart-wit foto van je stoffen of quilt om te zien of de kleuren mooi overlopen en er niet teveel contrast is. 

 Watercolor study no6 by Audrey Esarey 

Ik hoop dat er weer iets leuks voor je bijzit.

Kijk ook zeker hier op het pinterestbord voor nog een aantal andere invalshoeken en voor heel veel prachtige kleurverloopquilts.

En deel natuurlijk je quilt op het forum of gebruik #dutchmqgthemavanhetkwartaal op social media. 

 

Alle thema’s voor 2023 liggen alweer vast. Het gaat een superleuk jaar worden, maar eerst nog even genieten van alle leuke activiteiten die er in 2022 nog aankomen. Ik hoop ook volgend jaar deze blogs te kunnen maken en je te inspireren, maar misschien hebben we een iets andere insteek nodig door de aangepaste website.

In ieder geval bedankt voor het lezen, de reacties en je interesse in de expedities. 

 

Alle afbeeldingen en ontwerpen zijn eigendom van © 2022 the Modern Quilt Guild. Alle rechten voorbehouden. Alleen voor eigen gebruik van leden. 

Een terugblik op het derde kwartaal: XXX

geschreven door Sanne

In  kwartaal 3 van 2022 wilden we aansluiten bij een van de thema’s van de MQG en we kozen voor het thema Modern-X, door ons omgedoopt naar XXX. Elke maand daagden we jullie weer uit om ermee aan de slag te gaan door de challenge van de maand. 

Mede door de warme zomer en dat we eindelijk weer echt op vakantie konden was het wat rustiger met XXX blokken, maar toch hebben we verschillende mooie blokken en projecten voorbij zien komen. Sanne schreef een blog over het kussen dat ze maakte met een gratis blokpatroon van onze sponsor van dit kwartaal: Shannon Fraser Designs. Shannon stelde drie patronen naar keuze beschikbaar, eentje voor elke maand.

In juli konden we onder andere genieten van een mooie collage met inspiratie door Muriel die verschillende X-blokken deelde en er zelfs passende muziek bij plaatste in haar Instagram-stories. Een verdiende winnaar van de challenge. 

In augustus kregen we inspiratie van Erica en Mique die op “The festival of Quilts” waren in Birmingham inspiratie die ze opdeden, o.a. tijdens een lezing van Roderick Kiracofe. De winnaar van augustus was Janneke die aan de slag was gegaan met de huisjes die alle leden cadeau hebben gekregen bij de nieuwjaarswens aan het begin van 2022. 

De derde winnaar van het thema XXX voor de maand september was Kety die twee hele mooie blokken deelde van een quilt waar ze mee bezig is. Ontzettend gefeliciteerd alle drie met een prachtig patroon. Natuurlijk ook bedankt aan iedereen die inspiratie en mooie moderne blokken met ons heeft gedeeld in dit kwartaal. Bekijk #DutchMQGthemavanhetkwartaal om nog eens terug te kijken naar al het moois.

Kwartaal 4 met het thema Ombre is al onderweg, met weer een challenge en vast ook weer hele mooie projecten. Houd de website, de nieuwsbrief en social media in de gaten.

het X-blok van Kety

Vriendschapsquilt = Round Robin

geschreven door Kety (@ketyquilts) 

Afgelopen week was weer voor het eerst een vergadering van de Round Robin commissie (Erica, Françoise, Mique, Monika en ik). We elkaar over de round robin van komend jaar. De plannen zijn gemaakt! Alle details gaan we delen op 6 november en dan kun je je opgeven en starten we met het versturen van het startblok half januari. Er komt ook nog een blog met de resultaten van de vorige ronde om jullie te inspireren. 

Het leek mij al vast aardig om mijn eerste kennismaking met het fenomeen Round Robin te delen, wat we toen zelf trouwens een vriendschapsquilt noemden.

Ergens rond 2008 was er vanuit mijn werk een samenwerking ontstaan met een organisatie in Minneapolis. Er werd regelmatig een wederzijds (werk)bezoek gebracht en tijdens die contacten werd  duidelijk dat er ook een quilter tussen zat. 

Het gesprek ging er af en toe wel over, maar ik had nooit verwacht dat ik ineens een quiltblok thuis gestuurd zou krijgen. In eerste instantie geen flauw benul wat daar  nu van de bedoeling was, nog nooit gehoord van het samen maken van een quilt, laat staan van een Round Robin.

Best spannend ook om zonder al te duidelijke afspraken, instructie of al te veel ‘quiltmeters’  van mijn kant dit op te pakken met iemand met duidelijk meer quiltervaring en -vaardigheid dan ik zelf.

De vriendschapsquilt is Round Robin geworden: om toerbeurt ieder een rand. Op de foto hierboven zie je de uiteindelijke top en hierna een  foto  van de overhandiging van de quilt toen zij een  tussenlanding op Schiphol maakte. Het was inmiddels 2018…..

Het is uiteindelijk een proces van jaren geworden. Soms lag het een tijd in een hoek omdat er geen tijd was of geen benul hoe nu verder. En toch voelde het steeds als een draadje dat ons met elkaar verbonden hield.

7 days of Christmas swap

Het is inmiddels een traditie bij DutchMQG: de jaarlijkse KERSTSWAP. Een swap met meerdere cadeautjes, als een soort adventskalender voor kerst. Heerlijk dat samen uitpakken van cadeautjes en de foto’s delen op instagram. 

Na een kleine enquete op instagram met evenveel stemmen voor 12 als voor 3 of 4 cadeautjes hebben we besloten om er dit jaar 7 days of Christmas van te maken. 7 cadeautjes dus! En het laatste cadeautje wordt uitgepakt op kerstavond. Een hele week feest dus! 

Je maakt een verrassingspakketje met daarin 7 pakjes. 

 • ten minste 3 zelfgemaakte cadeautjes
 • 1 favoriet (kerstrecept)
 • mooi ingepakt en genummerd! 

Je kunt je opgeven door uiterlijk 11 oktober naar dit formulier te gaan. Daar vind je vragen over je voorkeuren, zoals lievelingskleur, stijl en wat je lekker vindt  etc. Ook je adresgegevens worden natuurlijk gevraagd. Vul ze zorgvuldig in. 

Op 10 oktober verzamelen we alle aanmeldingen. Daarna hoor je zo snel mogelijk wie je partner is! (niet verder vertellen he…pas als de cadeautjes worden uitgepakt) 

Deel vervolgens ook wat foto’s van dingen die je mooi / leuk / handig vindt ter inspiratie voor je partner. Doe dat voor 1 november op het forum of op instagram. Gebruik #DutchMQGkerstswap

Uiterlijk 10 december stuur je je pakje op naar je partner, dan heeft de postbode nog even de tijd om het te bezorgen. Vul ook het emailadres van je partner in bij verzending… het briefje-in-de-bus-bij-niet-thuis is tegenwoordig vaak een mailtje. 🙂

Nog een keer de belangrijke data:

10 oktober inschrijven

1 november foto’s delen ter inspiratie
10 december uiterste verzenddatum 
18 december openen we ons eerste pakje!  JIPPIE!!!

We hopen dat je mee doet! 

 

wat beelden van vorig jaar…

Thema van het kwartaal: Ombre

geschreven door Mique

Voor het thema van het vierde kwartaal werden we opnieuw geïnspireerd door een van de challenges van MQG. Dit keer is het OMBRE geworden, ook wel gradient of colorshift genoemd.

“Ombre is de menging van de ene kleurtint naar de andere, waarbij meestal tonen en tinten van licht naar donker worden verplaatst. Het is een populaire functie geworden voor haarkleuring, nail art en zelfs bakken, naast het gebruik ervan in huisdecoratie en grafisch ontwerp.” (wikipedia)

Voor een idee van ombre kleurverloop: denk aan de kleurstalen voor verf die je in de kluswinkels vindt. Als de kleuren nog zachter en gedempter zijn, dan wordt het ook Sombre genoemd.

Ombre effect

Het is dus een verloop van een kleur, van donker naar licht, waarbij je ook op een andere kleur kunt uitkomen. Hoe dat er op de kleurencirkel uitziet, zie je hierboven rechts. 

Vanuit de verzadigde (pure) kleur ontstaan

 • lichtere tinten door het mengen met wit (in het Engels heet dit tint)
 • donkerdere tinten door het mengen met zwart (in het Engels heet dat shade).
 • daartussen een tint die ontstaat uit mengen met grijs. Wij noemen dat een vuile tint (in het Engels heet dat tone).

Vanuit elk van deze tinten kan dan weer naar lichter of donkerder worden gemengd, zodat uiteindelijk een heel geleidelijke schaal van tinten ontstaat: het ombre effect.

Wat is het verschil met een regenboog aan kleuren?

In de regenboog zijn vooral pure kleuren te zien, die in de volgorde van regenboog (of de kleurencirkel liggen). Daar kun je natuurlijk ook een ombre regenboog van maken, door van de ene kleur naar de andere te gaan via allerlei schakeringen van die kleur naar de lichtste ervan en dan weer opbouwen naar de volgende kleur.

In stof

Er zijn stoffen die door een verfbad al een ombre effect hebben gekregen. Bijvoorbeeld de Ombre Bloom serie van V&co, of de Inferno serie van Giucy Giuce . Met die stoffen krijg je binnen een blok vanzelf een verloop.

Met solids kun je zelf een ombre effect maken. Voor een goed effect heb je al gauw meer dan 4 of 5 tinten nodig, anders zijn de overgangen van licht naar donker te groot.

Kan het ook met stof met een patroon?

Met stoffen met een patroon kun je ook een ombre effect maken als de kleur van het patroon niet meer de nadruk heeft dan de kleur van de stof (of andersom). 

Elke stof heeft dus een tint van dezelfde kleur of wat daar in de buurt komt.

Om te zien of de schakering goed is (dus een geleidelijke overgang) kun je een zwart-wit foto van je selectie maken, waardoor je de tint- en toonverschillen beter kunt zien. Dan zie je ook of het patroon meer opvalt dan de kleur.

Je kunt ook je ogen tot spleetjes knijpen en tussen je oogharen door kijken. Zie je genoeg verschil in licht en donker? 

Zie je bij de oranje stoffen dat er twee op een verkeerde plek in de volgorde liggen? Bij het dichtknijpen van je ogen, zie je dat de stof met de witte stippen veel lichter aandoet. Dat geldt ook voor de stof met de hondjes. Die worden dus een plekje opgeschoven.

Ik vond het bijzonder om op deze manier naar mijn stoffenvoorraad te kijken. Wat kan ik met al die blauwe stoffen? Ik kwam de stof met de handen tegen en gebruikte die als basis voor de selectie blauw-groen via lichtblauw. En dan een project zoeken om met deze stof wat te maken.

Zie voor inspiratie het Pinterestbord met veel plaatjes van ombre stof èn patronen met een ombre effect. Of kijk op instagram met #skyombrefabric naar projecten met ombre stoffen.

Heb jij de ombre lapjes al in huis? Heb je al eens wat gemaakt met dit effect? Of is het een nieuwe uitdaging voor je? We zijn heel benieuwd wat jullie gaan doen met dit thema! Deel je inspiratie , lapjes, experimenten en maaksels met ons via Pinterest, Instagram of met een mail naar info@dutchmqg.nl. 

 

 

 

P.s. Let op: als je eenmaal op deze manier aan het kijken bent, vind je overal voorbeelden van ombre kleurverlopen. Zelfs op je bord…. 

Een kussenhoes in het thema XXX

geschreven door Sanne 

Ik vind het altijd superleuk om te zien hoe iedereen aan de slag gaat met een nieuw thema, op zoek naar inspiratie, het Pinterest bord te vullen samen met de andere bestuursleden (en leden). Natuurlijk ook het rondkijken naar geschikte patronen en stoffen, het bedenken van challenges en het zoeken van een leuke sponsor bij elk thema. Maar het allerleukste, het echt zelf aan de slag gaan met het thema schiet er nog wel eens bij in. 

Dit kwartaal was ik vastbesloten om zelf iets te gaan maken, gelukkig werd ik daarbij geholpen door een tip van onze sponsor van deze maand, Shannon Fraser. Als subscriber van haar e-mail lijst heb je toegang tot een aantal van haar gratis patronen, waaronder het “Medaillon Squared” blok patroon. Het is een FPP (foundation papier piecing) patroon waarbij je de stof op het papier naait en als het blok af is het papier er weer af haalt. FPP heeft mijn voorkeur, omdat ik dan mooiere punten krijgen en ik netter werk, maar dit is natuurlijk heel persoonlijk.

Het duurde even voordat ik een idee had van wat ik wou maken met een blok: wordt het toch weer een mini quilt voor aan de muur, of ga ik voor een grote quilt met veel blokken? Of een kussenhoes, want laten we eerlijk zijn, daar kan je er nooit genoeg van hebben. Ik besloot uiteindelijk een kussenhoes te maken, mijn muur hangt al redelijk vol en ik heb eigenlijk niet de tijd om een hele quilt te maken. Dan ook nog doorquilten en afmaken gaat hem zeker niet meer worden binnen dit kwartaal. 

Het blok zelf is 12 inch, of 12.5 inch met naadtoeslag, dus het was nog wel even puzzelen en schetsen hoe ik mijn kussenhoes wou ontwerpen. Ik was aan het twijfelen tussen 3 opties, mijn eerste gedachte was het opschalen van het patroon, zodat het één blok werd maar dan vergroot. Dit idee vond ik toch minder leuk, want dan werden de stukken wel erg groot. Een goede tweede optie was het blok 4x maken en dan een top van maken. Optie drie was het spelen met sashing, borders of lege ruimtes, om het wat speelser te maken. Uiteindelijk werd het een combinatie van optie twee en drie, 2 blokken en op de andere hoekpunten een vierkant in de achtergrond stof. 

Toen op zoek naar de stof, ik wou frisse en echt moderne stoffen en kwam al snel uit bij de stofjes van Sassafraslane, hun stoffen passen altijd goed bij elkaar qua kleuren en ik had nog een FQ van een low volume liggen als achtergrond. De blokken zaten snel in elkaar, het patroon bestaat uit 4 stukken en heeft niet zoveel naden. Even ervoor zorgen dat je de losse stukken goed aan elkaar speldt voordat je ze in elkaar zet en in een middagje had ik de top in elkaar.

Voor het doorquilten koos ik voor een combinatie van machinequilten en met de hand. Ik heb de diagonalen en een kruis in het midden vast gezet met de machine in een kleur passend bij de achtergrond stof, zodat deze wegvalt in het eindresultaat. Voor het handquilten gebruikte ik 12wt garen dat wisselt van groen naar blauw van het merk Sulky, mijn nieuwe favoriet. 

 

Ik ben zelf een groot fan van een kussen met een extra dikke rand die wat opstaat. Dit kan je bereiken door het ertussen naaien van paspel-band, maar hier heb ik altijd ruzie mee. Dus ik ben aan het experimenteren met het toevoegen van een binding, zodat je ook een dikkere rand aan de buitenkant krijgt. Om dit te maken naai ik de voorkant en achterkant op elkaar met de verkeerde kanten op elkaar en zet een binding om de rand, net als bij een gewone quilt. Ik koos hier voor een scrappy binding van restjes van de stof die ook in de top zitten. De achterkant heb ik gemaakt met een rits in het midden van een coupon met hele schattige egeltjes die ik nog had liggen. Ook het stukje batting kwam uit de restjes bak, dus een geslaagd project volledig uit mijn voorraad gemaakt. 

Ik ben erg blij met het eindresultaat en volgens mij is het ook goedgekeurd door onze kat Nezar.