Quiltboek van de maand – januari

Vanaf nu bespreekt Ingrid Hoekman (Inghelhoe op instagram) maandelijks een inspirerend quiltboek. 

Quiltboek van de maand

Afgelopen jaar raakten Erica en ik aan de praat over quiltboeken, waar we inspiratie uithalen. Zij noemde boeken, die ik niet kende, en omgekeerd.  Zo ontstond het idee om eens wat quiltboeken te delen in een blog. Vandaag één van mijn eerste quiltboeken: Vintage Quilt Revival geschreven door Katie Clark Blakesley, Lee Heinrich en Faith Jones. Eind 2012 begon ik met quilten, dat wil zeggen ik leerde mezelf quilten via een Block of the Month-cursus bij Craftsy via internet. Ik had ooit een heel klein beetje op de naaimachine genaaid, nooit gequilt, dus begon blanco. Vervolgens heb ik allerlei boeken gekocht waaruit ik technieken leerde en projecten maakte. Dit waren vooral Amerikaanse, Moderne Quiltboeken, waarin ik de stijl vind, die mij aan het quilten heeft gezet. Omdat ik nooit een Nederlandse quiltcursus heb gevolgd, ken ik niet alle Nederlandse quiltbegrippen, en heb ik een grote voorkeur voor patronen in inches.

Vintage Quilt Revival

In 2013 kwam Vintage Quilt Revival uit bij Interweave. De 3 dames, die het boek schreven, ken ik van hun blogs: swimbikequilt.com, freshlypieced.com en freshlemonsquilts.com. Alledrie maken ze Modern Traditional Quilts, en dat is wat dit boek voor mij zo interessant maakt: het combineert de geschiedenis van traditionele, klassieke quiltblokken met een frisse, moderne uitstraling. Bovendien geeft het voor de 20 quiltblokken van 12 ½” vierkant niet alleen meerdere patronen voor een Sampler quilt, maar ook patronen voor een kleiner project waar het blok, eventueel verkleind, in wordt gebruikt.

Opbouw van het boek

Elk blok wordt duidelijk beschreven, hoe je het maakt, waar je rekening mee moet houden, welke ontwerpmogelijkheden het blok geeft, maar ook een kleine geschiedenis van het blok. Dan volgt een patroon voor een project, zoals een tas, etui, (mini)quilt of tafelloper. Ideaal als je een blok eens wilt uitproberen en niet gelijk een grote quilt of Sampler wilt maken. De blokken zijn gemaakt in frisse, moderne kleuren, waarbij vaak solids worden gebruikt. Voor mij werkt dat kleurgebruik heel inspirerend. Door de Craftsycursus had ik voldoende basiskennis om gelijk met het boek aan de slag te kunnen, maar je vindt ook een aantal technieken uitgelegd in het boek, compleet met het te gebruiken naaigerei. Het boek is voorzien van een CD met de patronen/templates voor de Foundation Paper Piecing blokken. De 3 schrijfsters hebben elk hun eigen stijl, die je in de projecten terugziet. Door deze variatie zie je de vele mogelijkheden van de blokken en quiltpatronen. Het boek eindigt na alle 20 blokken met de 3 voorbeelden van de Sampler.

Mijn ervaring

Telkens weer grijp ik naar dit boek, vanwege de blokken en ideeën. Ik heb er al veel uitgemaakt (zie mijn bijgevoegde collage). Hoewel het boek al uit 2013 is, ervaar ik het niet als gedateerd. Het boek is ook nog steeds verkrijgbaar. Onlangs organiseerde Katie Clark Blakesley via Instagram nog een Quiltalong voor de Spiced Chai Quilt met het Tea Leaf Block uit dit boek. Check de #spicedchaiquilt voor plaatjes van dit project op Instagram. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring met dit boek, kennen jullie het, wat heb je gemaakt, is er iemand die al een Sampler heeft gemaakt met dit boek?

Vintage Quilt Revival – Katie Clark Blakesley, Lee Heinrich en Faith Jones 

ISBN 978-1-62033-054-8 – 160 bladzijden – Engelstalig

5 antwoorden
 1. zeeuwse krab
  zeeuwse krab zegt:

  Leuk idee om quiltboeken te bespreken. Fijn ook dat vermeld staat in welke taal het te verkrijgen is. Ik ken het boek niet. Weet ook niets van namen van blokken. Ook ik heb nooit patchcursus gevolgd en ben gewoon begonnen. Is het mogelijk om wat foto’s te laten zien van interessante blz. bij een volgend boek? Dank je voor de bespreking.

  Beantwoorden
  • Maria Van Zijderveld
   Maria Van Zijderveld zegt:

   Leuk zo’n uitgebreide bespreking. Prima informatie om er nog eens bij te pakken als ik mijn verlanglijst voor quiltboeken wil actualiseren.
   Ik ondersteun van harte het plan om een aantal maanden verschillende quiltboeken te bespreken!

   Beantwoorden
 2. Nathalie Peeters
  Nathalie Peeters zegt:

  Leuke bespreking, Ingrid! Ik heb het boek net aangekocht en ben met een spicedchai quilt begonnen. Echt mooie en heldere instructies.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *