Quiltboek van de maand: mei

geschreven door Inghelhoe

Deze maand een nieuw boek, wat ook mooi aansluit bij het thema Vorm-Restvorm. Een boek, waar ik al een poosje naar uitkeek en wat me hopelijk inspireert om eindelijk eens met Improv aan de slag te gaan.

Inspiring Improv – Nicolas Ball

Via Instagram volg ik Nicolas Ball, @quiltsfromtheattic al een paar jaar. Nicolas is een quilter uit Cardiff, Wales, met een heel eigen stijl en kleurgebruik. Zijn plusquilt stond ooit in het magazine Quilt Now, en is nog steeds een ‘wanna-make’project van mij. Na het lezen van dit boek komt daar misschien nog een ander project van hem bij.

Opbouw van het boek

Het boek bestaat uit 3 delen: de planning, het oefenen en de vooruitgang (de quilts). In de planning vind je een handreiking hoe je het boek kunt gebruiken, waar je inspiratie vindt, welke gereedschappen van pas komen en tips om de kleurkeuze of stofjes te bepalen.

In deel 2, het oefenen, worden zes verschillende improvtechnieken uitgelegd aan de hand van duidelijke tekeningen en mooie foto’s. Het is absoluut geen hogere wiskunde en geeft mij waarschijnlijk net dat zetje om eens echt met improv aan de slag te gaan.  Ik hou van blokken maken en Nicolas doet eigenlijk dat ook: hij maakt ‘units’, waar hij vervolgens ‘sections’ van maakt. Natuurlijk is er ook aandacht voor het quilten en de bies. Mocht je nog tegen problemen aanlopen tijdens het oefenen van de verschillende technieken, dan heeft Nicolas daar ook over nagedacht.

In deel 3 vind je 12 quilts, waarin de verschillende technieken uit deel 2 zijn toegepast. Voor elke quilt een toelichting op de stofkeuze, indicatie van de moeilijkheidsgraad (1, 2 of 3), de inspiratie, de benodigdheden en vervolgens de uitleg, hoe je de quilt kunt maken, en nog belangrijke hoe je JOUW quilt maakt.

Mijn ervaring

Het boek is zo recent uitgegeven, dat ik er nog niets uit gemaakt heb. Merel heeft me enkele jaren geleden eens de techniek voor de improv curves uitgelegd (recentelijk ook op deze blog bij Vorm – Restvorm) en die heb ik toen in een etuitje gebruikt. Hopelijk kan ik dit jaar met inspiratie en zelfvertrouwen uit dit boek aan iets groters beginnen. Overigens staat de plusquilt niet in dit boek.

Inspiring Improv – Nicolas Ball  – ISBN-13: 978-1-940655-37-6 – 144 bladzijden – engelstalig

 

12 antwoorden
 1. zeeuwse krab
  zeeuwse krab zegt:

  Oh, da’s fijn Ingrid. Dit boek staat ook op mijn lijstje van mogelijke wanna haves. En nu laat je ons zomaar zien wat we er uit kunnen leren. Dankjewel. Ik ga er zeker harder over nadenken.

  Beantwoorden
 2. zeeuwse krab
  zeeuwse krab zegt:

  Oh, da’s fijn Ingrid. Dit boek staat ook op mijn lijstje van mogelijke wanna haves. En nu laat je ons zomaar zien wat we er uit kunnen leren. Dankjewel. Ik ga er zeker harder over nadenken.

  Beantwoorden
  • inghelhoe
   inghelhoe zegt:

   Dit is echt een boek, waarin ik inspiratie voor improv vind. Improv op een manier, die mij echt aanspreekt…wie weet jou ook….

   Beantwoorden
 3. Deveney Stolk
  Deveney Stolk zegt:

  Dat klinkt echt als een leuk boek. Helemaal na de video’s van Irene ben ik ook benieuwd om eens improv te proberen.
  bedankt weer 🙂

  Beantwoorden
  • inghelhoe
   inghelhoe zegt:

   Dank je. Ik wil er ook echt weer eens mee aan de slag, maar op het moment grijp ik naar oud vertrouwd…komt vast nog deze zomer…

   Beantwoorden
 4. Hilda de Wit
  Hilda de Wit zegt:

  Wat grappig, dit boek, je zou kunnen zeggen “typisch door een man geschreven” door de indeling met planning, oefening ofwel een proefje maken en vervolgens de praktijk cq uitvoering van het geleerde en bedachte in blokken, secties en geheel. Alsof het de opbouw van een onderzoeksproject (“de scheikundeproef”) is. Zoiets bevalt me wel! Ik ben nu ook wel nieuwsgierig geworden naar de daadwerkelijke inhoud, want daar zie ik ineens een rondje ontstaan op een improv-manier en dat lijkt me helemaal tof om eens te doen. Bedankt voor het stukje Ingrid!

  Beantwoorden
 5. Maria van Zijderveld
  Maria van Zijderveld zegt:

  De boekbesprekingen was ik eigenlijk uit het oog verloren. Niet veel tijd, wachtwoord kwijt, allemaal drempels. Nu dit bericht van DutchMQG via de mail met alle besprekingen op een rij! Zo praktisch en toegankelijk, dank je wel, Ingrid!

  Beantwoorden
 6. Maria van Zijderveld
  Maria van Zijderveld zegt:

  Moet toch op zoek naar mijn wachtwoord of weer een nieuwe maken … de bespreking van het laatste boek smaakt naar meer

  Beantwoorden
 7. Anna K
  Anna K zegt:

  Heerlijk, improv.
  Komt ook de vrijheid en zorgeloosheid van improv aan bod? Je kan problemen gaandeweg altijd fixen of vervangen (voor andere problemen, ha!) bij improv.
  Dankjewel voor de boekbespreking.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *