Quiltboek van de maand: september
geschreven door Inghelhoe
Voor september is de keus gevallen op een recent uitgebracht boek over Paper Piecing en Design. De schrijfster Sarah Elizabeth Sharp, @nohatsquilts op Instagram, volg ik al een aantal jaren, omdat haar manier van paper piecen mij aanspreekt: ik vind het moderner, vlotter, interessanter. Vaak geïnspireerd door de natuur, met planten en (zee)dieren, meestal heel kleurrijk.
Adventures in Paper Piecing & Design – Sarah Elizabeth Sharp
Op de achterkant van het boek staat dat het boek een gids is voor het proces van foundation paper piecen (FPP) en patroon ontwerp. Het is vooral een boek, dat je uitdaagt zelf aan de slag te gaan en je eigen patronen te maken. Voor mij nog een stap te ver, maar gelukkig staan er ook ontwerpen van Sarah in, waar ik aan kan beginnen. Recentelijk maakte ze bekend een stoffencollectie (Untamed) te hebben ontworpen voor Hoffman. De lijn doet me denken aan andere regenboogcollecties, zoals die van Sassafras (Windham), Giucy Giuce en Alison Glass (Andover).
Opbouw van het boek
Het boek focust op 3 onderwerpen: vergroten van je paper piecing vaardigheid, het omzetten van jouw beelden/plaatjes/ideeën naar een foundation paper piece patroon en het aanscherpen van jouw ontwerpvaardigheden. Hoewel de meeste patronen modern aandoen, hebben ze vaak een basis in traditionele piecen/quilten: symmetrie en blokken komen telkens terug.
Vaardigheden vergroot je natuurlijk vooral door aan de slag te gaan. Het boek laat je zien hoe en waar je tegen aan kan lopen en hoe je dat kun vermijden of oplossen. De schrijfster legt uit hoe zij het aanpakt en waarom ze bepaalde keuzes maakt. Duidelijke foto’s en instructies ondersteunen haar uitleg.
Als je in deel 3 van het boek één van haar patronen wil maken, dan is het handig om een behoorlijk hoeveelheid scraps te hebben; ze gebruikt veel verschillende stofjes in haar werk. Kenmerkend is haar gebruik van veel kleur gecombineerd met een (scrappy) low volume achtergrond. Natuurlijk kun je ook 1 of 2 ‘blokken’ maken en die in reutefleut als tas, kussen, tafelloper verwerken, als zo’n grote quilt je tegenstaat of wel heel veel werk lijkt.
Mijn ervaring
Uit het boek heb ik nog niets gemaakt, maar ik heb al wel eens een patroon van Sarah Sharp gemaakt, dat in Love Patching & Quilting heeft gestaan: een paar vetplanten, dat een plekje vond op een boodschappentas. Zoals met alle Foundation Paper Piecing is het een kwestie van doen. Ik ben altijd weer verbaasd hoe perfect het eindresultaat er uit ziet. Ook voor beginners is het naaien op papier heel goed te doen: steeklengte verkleinen, gewoon de lijntjes volgen en de juiste volgorde aanhouden. Je hebt er niet iets speciaals voor nodig; ik print en naai op gewoon kopieerpapier, met gewone naalden, die ik altijd gebruik. Na zo’n FPP-sessie vervang ik wel de naald, want papier maakt de naald bot. Ik ben benieuwd of één van jullie al eens iets van Sarah Sharp heeft genaaid. Laat het hier zien.
Adventures in Paper Piecing & Design – Sarah Elizabeth Sharp – ISBN 978-1-61745-557-5 – 144 bladzijden – Engelstalig
Ik heb haar vissenpatroon….staat al heel lang op het lijstje, maar zie een beetje op tegen rond paper piecen…
Rond paper piecen…da’s een echte uitdaging…ik zou iets anders kiezen 😉
Ik was, uit dit boek, helemaal weg van patroon jungle view. Normaal ben ik wat allergisch ( geloof ik) voor paper piecing. Al die beestjes, poppetjes e.d. past niet bij mij. Maar toen ik jungleview zag wilde ik gelijk aan de slag. Ik ben weg van de vormen en keuze van kleuren. Alleen was ik te druk met andere zaken op dat moment. Ik heb het patroon gekregen, zou het nu graag gebruiken voor een kussen maar moet dan eerst weer wat werk verrichten en dat is er nog niet van gekomen. Bedankt Ingrid, je hebt het weer onder mijn aandacht gebracht.
Ik ben heel benieuwd naar jouw versie…van mij mag je er aan beginnen 😉
Ik ken het boek niet, maar het ziet er leuk uit.
FPP kan je ook op theezakjes papier doen. Overtrekken of kopiëren (laatste heb ik nooit gedaan, maar schijnt wel te kunnen) en dan eroverheen naaien. Theezakjespapier kan je gewoon laten zitten en je naald wordt niet (zo snel) bot.
Goeie tip! Een mij onbekende manier van fpp, zou het eens moeten zien, want theezakjespapier laten zitten, komt me gek voor….
Kom je naar de gettogether? Dan kan ik wel wat meenemen om te laten “voelen” zien
Mijn vrije weekenddagen zijn op het moment nog niet bekend. Als ik zeker weet of ik kan, laat ik het je weten. Ben benieuwd…