#DutchMQGgettogether in Dordrecht
Een verslag van Hilda de Wit.
Gettogether in het Onderwijsmuseum in Dordrecht
Zondag 25 februari is het dan zo ver, een gettogether en tegelijkertijd de eerste ledenvergadering van het Dutch Modern Quilt Guild vindt plaats in het Onderwijsmuseum in Dordrecht. Het is een mooie zonnige, maar erg koude winterdag en als we om half elf naar binnen mogen zijn we maar wat blij. Lekker in de warmte met koffie, thee en iets lekkers kunnen we bekenden begroeten of kennis maken en een plaatsje vinden aan de grote ronde tafel. Gezellig gepraat en uitwisselen van nieuwtjes volgen.
Er wordt een goodiebag uitgedeeld en daarin vinden we, heel handig, ook de printversie van de agenda van de ledenvergadering en het Jaarverslag met financieel verslag en de begroting voor het komend jaar. Om elf uur beginnen we met ons zestienen te vergaderen onder leiding van Irene, de voorzitter. De agendapunten passeren vlot en het bestuur, in iets gewijzigde vorm vergeleken met vorig jaar, stelt zich voor. Even werd er al grappend gevraagd of ze nu wel gekozen zouden worden voor het komend jaar….
Met pret stellen we vast “natuurlijk!” Goeie initiatiefnemende moderne quilters, die willen we zeker in het bestuur houden! Sterker nog, we kunnen nog wel meer van deze mensen gebruiken. Er zijn nog wel verschillende mogelijkheden om aanvulling te bieden en taken zijn te geef voor de in te stellen kascommissie, de websitecommissie en redactie. Een inhoudelijk verslag van de ledenvergadering met feitenmateriaal, ideeenuitwisseling, namen enz. zal vast nog volgen.
Hier gaat het verhaal verder over de gettogether. Aan het eind van de vergadering werd de winnaar van de eerste Quilt-a-long: het blokje van de week, van ons gilde bekend gemaakt. Er waren uiteindelijk vier tops op tijd ingezonden en twee prijzen te vergeven. Françoise vertelde over de Quiltalong en de keuze van de jury. De tweede mooiste top is van Deveney, zij ontving het boek “Little quilts” en de eerste prijs viel op mijn top en ik (Hilda) ontving het mooie, net uitgekomen boek “Modern Quilts”. Wow, mooi om de jury gehoord te hebben over onze quilts en leuk om een prijs te ontvangen, daar zijn we beide wat onwennig maar zeker blij mee! De vergadering is mooi op tijd afgesloten.
We hebben een paar filmpjes gezien van Merel, die juist deze dagen een bezoek brengt aan de Quiltcon tentoonstelling, voordat we aan de lunch begonnen. (deze worden binnenkort ook hier gedeeld)
Na de lunch volgde een rondleiding in het museum, met name het deel waar de tentoonstelling “Het naadje van de kous” te zien was. Deze tentoonstelling gaat over het handwerkonderwijs binnen onze scholen in de loop der tijd tot aan de afschaffing van het vak als verplichte lesstof in het curriculum in 1989. Deveney verzorgde de inleiding en liet ons een paar bijzondere stukken van de tentoonstelling zien. Mooie lange pronkrollen en hier staan we stil bij het schriftje van Jan Tamininau. Nu bekend modeontwerper van onder andere de trouwjurk van Maxima, maar toen een middelbare schoolleerling, zoekend naar een vervolgopleiding en toekomst en daarover had hij iets opgeschreven in een schrift.
Schoolplaten met o.a.uitleg van stopwerk, tal van handwerk van kinderen en middelbare scholieren, handwerk voor de opleiding om handwerkles te mogen geven (de bekende akte K), lesplannen over wat geleerd diende te worden. Het was beslist interessant en mooi tentoongesteld. (het kan nog bekeken worden, zie www.onderwijsmuseum.nl) In het midden van de tentoonstellingruimte was een grote lange tafel waar je aan kon schuiven en een handwerkje op kon pakken. Zo waren er de bekende punnik paddestoelen, maar ook een trapnaaimachine en breinaalden en garen. Enkele van ons namen al pratend en kijkend wat in de hand…..
Het is ook te leuk om zomaar aan voorbij te gaan, maar er volgde nog een workshop waar we allemaal mee bezig konden zijn. Françoise en Erica hebben een plan bedacht voor de komende maanden en dat zetten ze in het middagprogramma uiteen. Het zal de komende maanden een vervolg krijgen op de website van ons gilde. De meegebrachte stofjes, snijmes, liniaal en snijmat werden tevoorschijn gehaald en we gingen in groepjes van vijf aan de slag met een thema. Voor februari is dat “lego”. De meegebrachte FQ’s in de primaire kleuren samen met wit en zwart vormden het begin voor een meer vrije vorm van werken om iets te maken. Deze kleuren waren voor de ontwerper van Lego het begin van zijn ontworpen basisspeelgoed voor kinderen indertijd en klassiek geworden. Wij kunnen onze creativiteit prikkelen en een kans geven middels associatie, inspiratie, kennis en ervaring en maar zien waar we uitkomen, terwijl we het proces kunnen delen via instagram of de website van het DMQG. Er moet niets, je hoeft geen quilt te maken, het gaat om het spel van kleur en stof en om het proces van creeren te delen.
Wow, dit is wel een hele uitdaging! Er werd druk gepraat over welke lapjes uit het aanbod gebruikt gaan worden, het snijden volgens een bepaalde manier om blokjes in verschillende grootte te krijgen en het verdelen van de gesneden stoffen onder vijf quilters van een groepje en dan…
Het is grappig om te zien hoe het verhaal en de uitleg worden opgepakt nu het zo anders is dan verwacht en voor een heel aantal quilters gewerkt wordt met totaal andere kleuren dan ze zelf zouden kiezen. Hoe zullen we nu onze blokjes ordenen/ verwerken tot een beeld/ in een patroon leggen? Ja, wat doen we ermee?
We kunnen er thuis verder mee aan de slag. (Komende week volgt de verdere toelichting op deze nieuwe, maandelijkse quilt-a-long.)
Het laatste donderdeel van de dag is de Show and tell en Erica is zo goed om alle quilts omhoog te houden. De eerste quilts om te laten zien zijn de top van Deveney gevolgd door die van mij (Hilda), maar de mijne is sinds 5 februari ondertussen gequilt en van een bies voorzien. (zie foto’s hierboven)
Daarna volgen er verscheidene mooie quilts en tops, verschillend qua formaat. Deze quilts zijn van Ingrid:
en de linkertop is van Carla, daarna een mooie keurige quilt met het Steampunkpatroon:
en een quilt van Nicolette gemaakt met Amy Butler stoffen (links)
Er zijn nog twee mooie grote quilts getoond die net gedeeldelijk in de zon en in de schaduw waren en daardoor helaas niet mooi op de foto zijn gekomen.
De laatst getoonde quilt is een mooie sterrenquilt van Deveney. en zo zijn we aan het eind van de gettogether gekomen. Alles snel opruimen en inpakken, bedankjes geven, afscheid nemen en nagenietend van alle indrukken en ontmoetingen weer op huis aan.
Bestuur van het DMQG, Françoise van de Quiltalong en Deveney in het bijzonder, voor het regelen van de mooie lokatie, praktische zaken die daar bij horen en de rondleiding, heel hartelijk bedankt voor deze mooie dag! Tot de volgende gettogether!
Wat een mooi verslag heb je geschreven. Ik vond het een top dag! En heel terecht gewonnen! Je quilt is prachtig.
Heb al zin in de volgende keer! Eerst nog even flink puzzelen met de lego blokjes.
Bedankt! Ja, ik zit ook na te genieten en heb nu tijd en rust om m’n prijs, het nieuwe boek van Modern Quilts, goed te bekijken. Het is prachtig en een verrassing, want ik was al blij dat m’n top zo goed in elkaar raakte met een paar wat klein uitgevallen blokjes. Op naar de ‘Legoblokjes’ van stof om te bedenken wat er mee kan, ik ben benieuwd naar het vervolg van deze Quiltalong , succes allemaal!
Wat een leuk verslag Hilda! Het was een prachtige dag qua organisatie, enthousiasme en inspiratie. Ik kijk uit naar volgende ontmoetingen op kleine en grote schaal!
Mijn eerste dagje met andere Dutchmodernquilters, wat een leuke dag! Dank aan de organisatie, het wordt moeilijk nog eens zo’n leuke lokatie te vinden. Rondleiding was super, Deveney! Tot de volgende keer allemaal.