Quiltboek van de maand – februari
Een beetje later dan gepland, hierbij een nieuwe boekbespreking door Ingrid Hoekman.
Quiltboek van de maand
Voor de maand februari heb ik een boek gepakt , waar ik 1 quilt uit heb gemaakt, maar waar ik telkens weer in ga kijken, omdat ik het zo mooi vind. De quilts hebben een moderne uitstraling, de gebruikte stoffen zijn prachtig en de variatie is groot.
Modern Patchwork
In 2012 kwam Modern Patchwork uit bij Stash Books. De schrijfster is Elizabeth Hartman. Ik kende haar blog: Oh Fransson! Haar stijl spreekt mij enorm aan. Het is strak, modern, eigentijds, met humor. Inmiddels is de blog onder die naam niet meer beschikbaar, maar ze heeft een eigen site, met blog (helaas niet vaak gebruikt): elizabethhartman.com. Destijds ontwierp ze nog geen quiltstoffen en gebruikte ze dus lijnen van diverse ontwerpers, samen met veel solids. Ze heeft nog 2 boeken uitgebracht: The Practical Guide to Patchwork en Patchwork City. Dat laatste boek komt vast ook nog eens aan de beurt op deze plek.
Opbouw van het boek
In het boek staan 12 hippe quilts, zelfs nu het boek al weer wat ouder is, doet het niet achterhaald aan. Elke quilt staat mooi op de foto. Het patroon begint met de stof/kleurkeuze, waarna de hoeveelheden en snij-instructies volgen. Voor mij ideaal, want ik ben niet zo goed georganiseerd, en deze instructies lijken in mijn ogen nog het meest op een militaire operatie . Helder wordt beschreven hoe je alles snijdt en nummert. Natuurlijk volgt het maken van het blok daarop. En dan, misschien onverwacht, het maken van de achterkant. Dat is een aspect wat ik erg leuk vind, want ik hou van ‘iets’ op de achterkant. Ik gebruik quilts op bed, bank of waar dan ook, en zie de achterkant dus ook regelmatig. Voor mij geen saaie of ‘ugly’ achterkant. Elizabeth Hartman vergroot een blok van de voorkant uit voor de achterkant. Om het geheel af te ronden geeft ze vervolgens ook nog 2 voorbeelden van hetzelfde blok in andere printjes en kleuren, bv een lichte ipv donkere achtergrond kleur, alleen solids. De variatie in quilts is groot in het boek, driehoeken, grote blokken, strepen, ronde vormen, alles kom je tegen.
Mijn ervaring
Zoals gemeld, is dit boek voor mij een prachtig kijk-boek. Ik heb de quilt Rapid City gemaakt. Het snijden was een echte oefening voor mij. Ik had de constructie van een quilt nog nooit zo georganiseerd aangepakt: een halve dag snijden, nummeren en in zakjes stoppen. De instructies zijn heel duidelijk, voor mij als beginnende quilter prima te volgen. Ik maak quilts meestal ‘organisch’: ik zoek stoffen bij elkaar en begin, en zie wel hoe ver ik daar mee kom. Ik was verbaasd hoe na al het snijwerk, het naaiwerk vervolgens soepeltjes verliep. Ik weet nu dat ik zo’n operatie ook aan kan en heb inmiddels al een 2e keer met >10 zakjes gewerkt. Dat gaf me wel het gevoel in de buurt te komen van de ‘echte’ quilters… wie weet komt het daar ooit nog van.
Modern Patchwork – Elizabeth Hartman
ISBN 978-1-60705-548-8 – 144 bladzijden – Engelstalig
Leuk om te lezen en tot m’n niet geringe verbazing zie ik daar een foto met vogelhuisjes…. Een quiltje met de vogelhuisjes heeft eens in Quilt & zo gestaan. Ik heb het toch even opgezocht, het is nr.17. Dat quiltje vond ik mooi en daarmee ben ik toentertijd begonnen. Er zijn vier vogelhuisjes gemaakt, maar ik kwam vogeltjes te kort om nog meer leuke huisjes omheen te maken. Het is toen blijven liggen. Nooit bij stil gestaan wie het patroon heeft ontworpen. Nu ik het weer zie ga ik het zeker oppakken en hoe dan ook proberen af te maken, want het is te leuk om in de kast te laten liggen. En inderdaad, duidelijk patroon en uitleg van werkwijze. Bedankt voor je verhaal en het duwtje!
Wat een leuke toevalstreffer! Ik ben benieuwd naar jouw quilt(je)…die huisjes trokken ook mijn aandacht, zoals je ziet. Ik wacht op ‘inspiratie’, stofjes en patroon moeten passen. Succes met afmaken!